Schoolwave
on the rocks!
Το Schoolwave μετακομίζει. Από τα φουγάρα της Τεχνόπολης στα νταμάρια του Βύρωνα. Σε τρεις μήνες οι βράχοι θα κουνιούνται...
Φεύγοντας από την Τεχνόπολη δεν είχαμε καιρό για συναισθηματισμούς. Έπρεπε να βρούμε έναν χώρο κοντά στο κέντρο, αρκετά μεγάλο για να μας χωρέσει και, αν γίνεται, με μια αισθητική rock. Το Θέατρο Βράχων του Δήμου Βύρωνα τα είχε όλα. Σκηνή για να χτυπηθείς, κερκίδες για να καθίσεις, γρασίδι για να ξαπλώσεις και όσο από... rock, άλλο τίποτα!
Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές (αν τις διαβάζετε το Σαββατοκύριακο 19-20 Απριλίου) ένα υποψήφιο συγκρότημα του Schoolwave 2008 περνάει από ακρόαση. Ανεβαίνει στη σκηνή του club «Κύτταρο» (εκεί γίνονται φέτος οι ακροάσεις), παίζει δύο κομμάτια και περιμένει την κρίση της «επιτροπής». Η επιτροπή είναι ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Πετρίδης, το συγκρότημα Raining Pleasure, οι συνθέτες Γιώργος Κουμεντάκης και Νίκος Κυπουργός, ο Χρήστος Ιωαννίδης από τους Schooligans και -νέα άφιξη- το μέταλ συγκρότημα Rotting Christ. «Τιμή μου και χαρά μου» μας είπε ο τραγουδιστής τους, ο Σάκης, όταν του το προτείναμε, και βέβαια η τιμή ήταν δική μας. Οι μεταλάδες ξέρουν γιατί.
Όπου βέβαια υπάρχει επιτροπή, υπάρχει και παράπονο. «Γιατί δεν περάσαμε εμείς;» ρωτάνε κάθε χρόνο τα συγκροτήματα που έμειναν «απ’ έξω». Άλλες φορές το ερώτημα φτάνει ευγενικά, άλλες φορές (στο ίντερνετ) με μιζέρια. Κάποιοι αρχίζουν -ως γνήσιοι Έλληνες- τις θεωρίες συνομωσίας. Συνομωσία εις βάρος της επαρχίας, του low bap, του emo, του progressive rock... όρεξη να ‘χεις!
4-5-6 Ιουλίου, τότε που ο ήλιος θα καίει, ένα τεράστιο κύμα θα σκάει στα βράχια του Βύρωνα
Από τα 81 συγκροτήματα των ακροάσεων (επιλεγμένα ήδη ανάμεσα σε 233 που έστειλαν demo) θα βγουν τα 21 συγκροτήματα του φετινού Schoolwave. Σε αυτά θα προστεθούν ως guests δυο-τρία μαθητικά συγκροτήματα από την Ευρώπη και οι special guests κάθε βραδιάς. Ο σίγουρος για την ώρα είναι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, στη μοναδική συναυλία που θα δώσει αυτό το καλοκαίρι. Για το πάρτι της τελευταίας μέρας θα ’ρθουν μερικά από τα πιο ξεσηκωτικά συγκροτήματα των προηγούμενων Schoolwave.
Σίγουροι είναι οι Grain of Sense (με τη Σοφία που θα ‘χει φορτώσει απ’ τις Πανελλήνιες και θα βγάζει οργισμένα brutal), οι Looming Titties (η «Ούρσουλα» έχει φτάσει τα 30.000 views στο YouTube) και οι Ska Bangies, με τους οποίους θα τραγουδήσει και ο Μάρκος από τους Locomondo.
Παράλληλα με τη μουσική θα έχουμε τα γνωστά skate, bmx, graffiti, breakdance, αλλά και... ποδόσφαιρο: Τουρνουά 5χ5 με μαθητικές ομάδες, σε κάτι ωραία γηπεδάκια έξω από το Θέατρο Βράχων (λεπτομέρειες προσεχώς στο site). Τέλος, σε μία κλειστή αίθουσα, 50 μέτρα από το θέατρο, θα γίνει για δεύτερη χρονιά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Video Games. Από αυτό θα βγει η Εθνική Ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ηλεκτρονικού Αθλητισμού τον Αύγουστο στην Καλιφόρνια.
Έτσι το ραντεβού φέτος είναι 4-5-6 Ιουλίου. Πέφτει Παρασκευοσαββατοκύριακο, οι Πανελλήνιες θα έχουν τελειώσει, ο ήλιος θα καίει και ένα τεράστιο κύμα θα σκάει στα βράχια του Βύρωνα.
Γιατί φύγαμε απ' την Τεχνόπολη
Διότι το Schoolwave δεν ενδιαφέρει ξαφνικά τον Δήμο Αθηναίων. Να πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή: Αρχές Νοεμβρίου ζητήσαμε συνάντηση με τον πρόεδρο της Τεχνόπολης, Φώτη Ιγνατίου. Ένα μήνα μετά είχε την καλοσύνη να μας δεχτεί. Αρχικά μας άλλαξε τις ημερομηνίες του φεστιβάλ. Αντί για το Παρασκευοσαββατοκύριακο 27-28-29 Ιουνίου που είχαμε κλείσει προφορικά απ’ τον Οκτώβριο, μας είπε να το κάνουμε Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη 23-24-25 Ιουνίου. «Αυτό θα είναι πρόβλημα για τα παιδιά της επαρχίας», του είπαμε, «αλλά αν δε γίνεται αλλιώς, εντάξει το δεχόμαστε». «Έχω κι άλλο ένα δυσάρεστο» μας είπε και τότε έγινε ο εξής διάλογος:
κ. Ιγνατίου: «Φέτος δε θα σας δώσουμε καμία επιχορήγηση»
Schooligans: «Μα η Τεχνόπολη είναι ο βασικός χορηγός του Schoolwave εδώ και τρία χρόνια! Είναι σαν να μας λέτε ότι το φεστιβάλ δε θα γίνει»
κ. Ιγνατίου: «Λυπάμαι».
Schooligans: «Με τι σκεπτικό πήρατε αυτή την απόφαση;»
κ. Ιγνατίου: «Γιατί προτιμάμε να δώσουμε αυτή την επιχορήγηση σε δυο-τρεις άλλες εκδηλώσεις που θα είναι δικές μας, της Τεχνόπολης».
Schooligans: «Δηλαδή δε θεωρείτε δικό σας το Schoolwave; Τόσα χρόνια φαίνεται παντού (σε αφίσες, συνεντεύξεις, αφιερώματα, dvd) ότι είστε συνδιοργανωτές μαζί με τους Schooligans. Είναι οριστική η απόφασή σας;»
κ. Ιγνατίου: «Ναι»
Λίγες μέρες μετά μιλήσαμε στο τηλέφωνο με τον δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη. «Όχι, όχι», μας είπε. «δεν μπορεί να σας είπε αυτό ο κ. Ιγνατίου. Εγώ του είπα να σας πει ότι η Τεχνόπολη δε θα διακόψει την επιχορήγηση, αλλά απλώς θα πληρώσει απευθείας ορισμένες δράσεις του φεστιβάλ (πχ τα ηχητικά, τα φωτιστικά κλπ). Και αυτό θα ισχύει πλέον για όλες τις εκδηλώσεις, όχι μόνο για το Schoolwave». «Μα σε αυτό δεν έχουμε καμία αντίρρηση», απαντήσαμε, «ίσα-ίσα μας διευκολύνει». «Μην ανησυχείτε», κατέληξε ο δήμαρχος, «θα πω στον κ. Ιγνατίου να σας ξαναφωνάξει».
Πέρασε ενάμισης μήνας και δε μας φώναξε κανείς. Τέλος Ιανουαρίου στείλαμε mail στην Τεχνόπολη με κοινοποίηση στο γραφείο του Δημάρχου, όπου λέγαμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να αναζητήσουμε αλλού χώρο και συνδιοργανωτή. Ούτε σ’ αυτό απάντησαν. Ευτυχώς, βρέθηκαν γρήγορα άνθρωποι πρόθυμοι να στηρίξουν το φεστιβάλ. Συζητήσαμε μια ωραία πρόταση του Rockwave (να φιλοξενηθεί το Schoolwave στο Terra Vibe στη Μαλακάσα με δυνατότητα κατασκήνωσης για 5.000 άτομα), αλλά τελικά το αρνηθήκαμε λόγω απόστασης. Έτσι, καταλήξαμε στο Θέατρο Βράχων του Δήμου Βύρωνα, όπου και κοντά στην Αθήνα είναι και ωραίος χώρος είναι και ανθρώπους συνεννοήσιμους έχει.
Τα demos του Schoolwave 2008 σε αριθμούς
► 233 μαθητικά συγκροτήματα δήλωσαν συμμετοχή για το Schoolwave 2008, στέλνοντας demo με δύο τραγούδια.
► Τα συγκροτήματα ήταν και από τα 9 γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας: 136 από Στερεά Ελλάδα, 47 από Μακεδονία, 16 από Πελοπόννησο, 11 από Θεσσαλία, 8 από Κρήτη, 5 από νησιά του Αιγαίου, 4 από Θράκη, 3 από Ήπειρο και 3 από νησιά του Ιονίου.
► Τα περισσότερα συγκροτήματα ήταν από μεγάλες πόλεις: 108 από Αθήνα, 27 από Θεσσαλονίκη, 12 από Πειραιά και 7 από Βόλο.
► Πάνω από τα μισά τραγούδια στα demo (56%) ήταν πρωτότυπα κομμάτια των μαθητικών συγκροτημάτων.
► Στα είδη μουσικής κυριάρχησαν το Rock (από Classic μέχρι... «Comedy» Rock) και το Metal (Nu, Death, Thrash, Power, Progressive, Riff και γενικά «All around but still metal»). Τα υπόλοιπα είδη ήταν Punk, Rap, Hip-hop, Low Bap, Blues, Funk, Goth, Grunge, Jazz, Pop, Έντεχνο και ένα «Άτεχνο» των «Stifler’s Mom»)
► Η μπάντα που προτίμησαν να διασκευάσουν τα περισσότερα συγκροτήματα ήταν οι Metallica (22 διασκευές). Ειδικά το τραγούδι τους «For whom the bell tolls» το διασκεύασαν 9 μπάντες.
► Μόνο 1 στα 3 συγκροτήματα τραγουδάει ελληνικούς στίχους.
► Από τα 1079 μέλη των συγκροτημάτων, οι 911 είναι μαθητές Λυκείου, οι 92 μαθητές Γυμνασίου, οι 73 έχουν τελειώσει το σχολείο και οι 3 είναι μαθητές δημοτικού (ένας 4ης, ένας 5ης και ένας 6ης).
► Από αυτούς οι 184 (17%) ήταν μαθητές ιδιωτικών σχολείων και οι 73 μαθητές Μουσικών σχολείων (7%).
► Από τα 233 συγκροτήματα επιλέχτηκαν 81 για ζωντανές ακροάσεις (περίπου 1 στα 3).
► Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη επιτυχία στην επιλογή αυτή ήταν η Σπάρτη με 100% (πέρασαν και τα 5 συγκροτήματα που έστειλαν demo!), η Πτολεμαϊδα με 100% (3 στα 3), το Αγρίνιο με 75% (3 στα 4) και ο Βόλος με 57% (4 στα 7). Στην Αθήνα το ποσοστό αυτό ήταν 31% (34 στα 108) στη Θεσσαλονίκη 26% (7 στα 27) και στον Πειραιά 33% (4 στα 12).
Να ξεκινήσουμε με την απάντηση: Ναι, είναι ακόμα ζωντανοί. Από τα 56 συγκροτήματα που συμμετείχαν στα τρία προηγούμενα Schoolwave, τα 42 συνεχίζουν. Άλλα με πολλές συναυλίες και άλλα με πολλές δυσκολίες… Δίσκο με εταιρεία (το κλασικό όνειρο κάθε μπάντας) δεν έχει βγάλει ακόμα κανένα συγκρότημα. Υπάρχουν τρία όμως που είναι πολύ κοντά. Οι Τρεις Ευχές (Schoolwave 2005) κέρδισαν τον διαγωνισμό του MAD «Mad 4 bands contest» και βγάζουν όπου να ‘ναι δίσκο σε συνεργασία με το MAD. Οι Rosebleed (Schoolwave 2006) κέρδισαν πέρσι τον διαγωνισμό «Φίλιππος Νάκας» και υπέγραψαν συμβόλαιο με τη SONY. «Περαστικά τους!» είχε πει ο Βασιλικός των Raining Pleasure όταν του το είπαμε. Ήξερε τις υποχωρήσεις που πρέπει να κάνει ένα συγκρότημα όταν μπλέκει με μια μεγάλη εταιρεία. Πάντως, όπως μας είπαν οι Rosebleed «με υπομονή και διπλωματία, το πρώτο μας maxi single βγαίνει σε ένα μήνα, ακριβώς όπως το θέλαμε». Καλή συμβουλή αυτή και για τους No Profile (Schoolwave 2006 και 2007), οι οποίοι κι αυτοί κέρδισαν πριν λίγες μέρες τον διαγωνισμό του Νάκα και θα υπογράψουν με την ίδια εταιρεία.
Άλλες μπάντες δεν περιμένουν τις εταιρείες να τους κάνουν πρόταση. Βγάζουν δίσκους homemade. Όπως οι Ορθολογιστές (Schoolwave 2005) που έβγαλαν με δικά τους έξοδα τον πρώτο τους δίσκο, «Απ’ τον δρόμο», και τον μοιράζουν δωρεάν χέρι με χέρι και μέσω του Myspace τους. Δύο low bap συγκροτήματα, οι Υπόνοια και οι Γυάλινη Σφαίρα (Schoolwave 2006) έβγαλαν κι αυτοί με δικά τους έξοδα τη μουσική τους σε 2.000 αντίτυπα, τα οποία και εξαντλήθηκαν. Πιστοί στη low bap ιδεολογία τους, μας είπαν: «Δε χρειαζόμαστε μεσάζοντες στα όνειρα μας και αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς την βοήθεια των “αγυρτών” της μουσικής βιομηχανίας και χωρίς προστάτες της “πνευματικής μας ιδιοκτησίας”».
Τρεις άλλες μπάντες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Οι Ska Bangies (Schoolwave 2005 και 2006) , οι Minerva (Schoolwave 2007) και οι Looming Titties (Schoolwave 2006) κυκλοφόρησαν τον χειμώνα μια δική τους παραγωγή, το «Skamilo» (απ’ τα αρχικά των ονομάτων τους). Παρότι παίζουν διαφορετικά είδη μουσικής (ska punk, alternative trip hop και poppunk), τους συνδέει η παρέα και η... έλλειψη εταιρείας. Ο Χάρης Συμβουλίδης, αρχισυντάκτης του avopolis.gr, που έτυχε να πάρει ένα στα χέρια του, έγραψε «Αυτό το demo μια μέρα θα είναι συλλεκτικό».
Homemade δίσκο ετοιμάζουν και οι Pulp Void (Schoolwave 2005) που παίζουν grunge: «Θα το μοιράζουμε», λένε, «τσάμπα σε συναυλίες, κρυφούς δρόμους και μεταμεσονύκτια παγκάκια».
“ Δεν έχουμε ανάγκη
την εταιρεία. Φτιάχνουμε μόνοι μας το cd και
το μοιράζουμε τσάμπα
σε συναυλίες,
κρυφούς δρόμους και
μεταμεσονύχτια παγκάκια ”
Υπάρχουν και μπάντες όπως οι Musica Ficta (Schoolwave 2005 και 2007), που παρότι έχουν δεχτεί προτάσεις από τέσσερις εταιρείες δεν προχωράνε σε δίσκο, γιατί, όπως λέει ο τραγουδιστής τους, ο Απόλλωνας: «Δεν καιγόμαστε. Περιμένουμε πρώτα να τελειοποιηθεί το υλικό που έχουμε και μετά βλέπουμε». Οι Demerit (Schoolwave 2005) λένε ότι τους ενδιαφέρουν μόνο εταιρείες του εξωτερικού. Οι εμπειρίες τους με τις ελληνικές δεν ήταν και τόσο καλές: «Μια φορά που είχαμε πάει σε μια μεγάλη εταιρεία να συζητήσουμε, η κυρία εκεί μας μιλούσε εντελώς σνομπίστικα... Δεν πειράζει, το περιμέναμε. Ελληνάρες!».
Καλοί οι δίσκοι, αλλά όλα τα συγκροτήματα ζουν κι αναπνέουν για τις συναυλίες. «Ποια είναι η καλύτερη συναυλία που έχετε δώσει;» ρωτήσαμε τους Ορθολογιστές. «Δεν μπορούμε να διαλέξουμε», απάντησαν, «οι συναυλίες είναι το ναρκωτικό του μουσικού. Είναι σαν να ρωτάς έναν τοξικομανή ποια είναι η καλύτερη δόση που έχει πάρει». Στο ίδιο ερώτημα οι Black Roses Fall (ex- Tonguepills, Schoolwave 2005) απάντησαν: «Δεν ξεχωρίζουμε καμία συναυλία. Παίζουμε σε κάθε live μας σαν να είναι το τελευταίο». Οι Spleen on Baudelaire (Schoolwave 2007) διάλεξαν το Schoolwave 2007: «Τόσες χιλιάδες άνθρωποι μπροστά σου έτοιμοι να σε ακούσουν, τόσα παιδιά που έχουν την ίδια τρέλα με σένα, μεγάλη σκηνή, πολλά φώτα -μας αρέσουν τα φώτα!- και πάσο καλλιτέχνη! Το καλύτερο πάρτυ που πήγαμε ποτέ». Οι Spit the Sun (ex-Danger by Design, Schoolwave 2006 και 2007) είναι πιο ολιγαρκείς: «Η καλύτερη συναυλία ήταν ένα βράδυ στο σπίτι του κιθαρίστα μας. Ήμασταν όλοι τύφλα και ήταν μια φάση εντελώς χύμα!».
Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, για να δίνει ένα συγκρότημα συναυλίες είναι να έχει χρόνο για πρόβες. Πολλά συγκροτήματα περιμένουν να περάσει η μπόρα που λέγεται Πανελλήνιες. Όπως οι Grain of Sense (Schoolwave 2007) που δώσανε ελάχιστες συναυλίες φέτος, γιατί η Σοφία, η τραγουδίστριά τους, το ‘χει ρίξει στο διάβασμα. Για τους ίδιους λόγους, ένα άλλο συγκρότημα, οι S.A.G.G.A (Schoolwave 2007) δεν έστειλαν καν demo για το φετινό Schoolwave, παρόλο που ήθελαν πολύ.
Κάποια συγκροτήματα έδωσαν Πανελλήνιες, μπήκαν στο Πανεπιστήμιο, αλλά το πρόβλημα του χρόνου παρέμεινε γιατί πέρασαν σε διαφορετικές πόλεις! Έτσι οι Valkyries (Schoolwave 2006) είναι αναγκασμένοι να δίνουν συναυλίες μόνο Χριστούγεννα-Πάσχα-καλοκαίρι. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τους Steel Blood (Schoolwave 2006 και 2007): τα έξι μέλη τους σπουδάζουν σε έξι διαφορετικές πόλεις. Για να μη μιλήσουμε για τους English Handmade Must (Schoolwave 2006 και 2007), που ο ένας τους σπουδάζει στη Βουλγαρία... Οι πιο τυχεροί απ’ όλους είναι οι Enstro (ex-Entropia, Schoolwave 2005 και 2006), που σπουδάζουν όλοι Μουσικολογία στην Κέρκυρα. «Δεν ήμασταν τυχεροί, το επιδιώξαμε!», μας λένε. «Θέλαμε να κρατήσουμε την παρέα και την μπάντα ενωμένη».
Πόσο καιρό όμως μπορεί να μείνει μια μπάντα ενωμένη; «Για πάντα! Το συγκρότημα θα πεθάνει μαζί μας!» λένε οι Ό,τι να ‘ναι (Schoolwave 2007). Το ίδιο λένε και οι D ‘n’ G-Scum (Schoolwave 2007), αλλά το βλέπουν με άλλο μάτι: «Κακά σκυλιά ψόφο δεν έχουν». Οι Steel Blood είναι πιο ρεαλιστές: «Δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρχουμε σαν μπάντα σε πέντε χρόνια. Γι’ αυτό ο στόχος μας είναι απλά να απολαμβάνουμε όσες συναυλίες δίνουμε!»
Το χειμώνα που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε ένα μικρό όνειρο μας: από το Νοέμβριο ως τον Μάρτιο έπαιζαν κάθε Κυριακή στο «Κύτταρο» συγκροτήματα από το Schoolwave. To «Schoolwave Sundays» ήταν κάθε εβδομάδα ένα μικρό πάρτι: άλλοτε χορευτικό, άλλοτε μεταλάδικο και άλλοτε ήρεμο και μελωδικό. Ένα άλλο όνειρο είναι το Schoolwave tour: μαθητικά συγκροτήματα που θα περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα. Ήδη ανεβήκαμε το Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη για το «Schoolwave Salonica» και τον Μάρτιο στην Πρέβεζα για το «Schoolwave in Preveza». Από τον Αύγουστο τα δρομολόγια θα πυκνώσουν...
Κατάληψη
και στο Rockwave
Το να συμμετέχει το Schoolwave στο Rockwave είναι σαν να σου ζητάει ο μεγάλος σου αδερφός να βγεις ένα βράδυ με την παρέα του. Δέχεσαι με χαρά και το βλέπεις σαν μια ευκαιρία να τους αποδείξεις ότι «μικρό είναι το μάτι τους»!
Έτσι φέτος στις 10 Ιουλίου στο Terra Vibe στέλνουμε εφτά από τις πιο αντιπροσωπευτικές μπάντες που συμμετείχαν στα τρία προηγούμενα Schoolwave, αλλά και στο φετινό (4-5-6 Ιουλίου, Θέατρο Βράχων). Τρελαμένοι 16χρονοι και 18χρονοι από κάθε γωνιά της Ελλάδος θα ανέβουν στη σκηνή για να παίξουν τη μουσική που γουστάρουν: rock, metal, pop, hip-hop, punk, ska punk... Ετοιμαστείτε για κατάληψη!