«Πάει η πενταήμερη...»

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Tο Ενιαίο Λύκειο Μουζακίου Καρδίτσας κάνει κατάληψη! Δίνει το παρόν στις πανελλαδικές καταλήψεις!!! Oι καθηγητές μάς απειλούν ότι δε θα πάμε πενταήμερη λόγω της κατάληψης. Έχουν το δικαίωμα; Ή είναι όλα παπατζιλίκια;»

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Kαθόλου παπατζιλίκια! Το κόψιμο περιπάτων και εκδρομών είναι ένας από τους τρόπους που προβλέπει ο νόμος (Γ2/426/02-02-1999 ΥΠ.Ε.Π.Θ) για να καλυφθούν οι ώρες που χάθηκαν. Άλλοι τρόποι είναι:
• Να γίνει αναδιάρθρωση του προγράμματος (π.χ. λιγότερη Γυμναστική την εβδομάδα και περισσότερη Φυσική)
• Να κάνετε μάθημα σε αργίες (Σάββατα, Πάσχα, Χριστούγεννα κλπ.) 
• Να γίνει παράταση του σχολικού ωραρίου (δηλαδή bye bye 6ωρο)
• Να γίνει παράταση του σχολικού έτους (δηλαδή bye bye θαλασσίτσα)
Από όλους τους τρόπους ο μόνος που δεν κοστίζει τίποτα στο Υπουργείο Παιδείας είναι το κόψιμο των εκδρομών. Στις άλλες περιπτώσεις οι καθηγητές θα πρέπει να δουλέψουν και να πληρωθούν υπερωρίες. Γι' αυτό και το Υπουργείο έχει βγάλει εγκύκλιο που λέει ότι οι ώρες που χάνονται «καλύπτονται οπωσδήποτε με περιορισμό ή κατάργηση κατ' αρχήν των σχολικών περιπάτων και των πολυήμερων εκδρομών» (Γ2/6657/20-11-1997 ΥΠ.Ε.Π.Θ.)
Έτσι κι αλλιώς, βέβαια, οι καθηγητές δεν είναι υποχρεωμένοι να σας πάνε κανέναν περίπατο και καμία εκδρομή. Μπορούν να τα κόψουν όλα, απλώς γιατί δεν θέλουν την ευθύνη του να σας συνοδεύσουν. (Γ2/1066/18-02-1998 ΥΠ.Ε.Π.Θ.) 
Αν, πάντως, σας τρομάζει τόσο πολύ το να χάσετε την πενταήμερη, μάλλον κάνατε κατάληψη για λάθος λόγους...


10.12.2006 Τεύχος #8