«Χριστιανή με το ζόρι»

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Αγαπημένοι μου schooligans γειά σας. Το πρόβλημα που με απασχολεί είναι ότι στο σχολείο μου «διδάσκει» τα θρησκευτικά ένας κομπλεξικός καθηγητής. Οι γονείς μου είναι διατεθειμένοι να δηλώσουν για μένα άλλο θρήσκευμα ή κανένα θρήσκευμα για να γλιτώσω. Στο σχολείο μου όμως τους είπαν ότι αφού το απολυτήριο του Δημοτικού μου γράφει «Χριστιανή Ορθόδοξη», αυτό δε γίνεται. Περιμένω από σας μια μια λύση αν υπάρχει»

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Την ίδια δήλωση που μπορεί να κάνει η προηγούμενη μαθήτρια για να απαλλαγεί από τον εκκλησιασμό, μπορείς να κάνεις κι εσύ για το μάθημα των Θρησκευτικών. Δεν χρειάζεται να δώσεις καμία εξήγηση για τους λόγους που έχεις. (ΔEΛTIO TYΠOY YΠEΠΘ 24-02-2005)
Aυτό που σου είπαν για το απολυτήριο του Δημοτικού είναι:
1) Καραμπινάτο ψέμα για να μην σου δώσουν την απαλλαγή. Πουθενά δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο. Ίσα-ίσα που ο σχετικός νόμος με τίτλο “Απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών” (Γ2/61723/13-06-2002 ΥΠ.Ε.Π.Θ) εξηγεί και τι ακριβώς γίνεται αν δηλώσεις ότι δεν είσαι Χριστιανή Ορθόδοξη (ότι στη θέση "θρήσκευμα" στον Απολυτήριο Τίτλο σου θα πρέπει να μην γράψουν τίποτα).
2) Αντίθετο σε κάθε έννοια θρησκευτικής ελευθερίας! Έχεις δικαίωμα να αλλάξεις θρήσκευμα όποτε το θελήσεις (Σύνταγμα της Ελλάδος Άρθρο 13, Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Άρθρο 18). Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις που είχες ως έντεκα χρονών μάλλον δεν σε δεσμεύουν.


10.12.2006 Τεύχος #8