«1 διήμερη + 1 μονοήμερη που σου χαρίσαμε = 1 τριήμερη»

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Χαιρετώ! Σας στέλνω γιατί έχω μια απορία όσον αφορά τις αποβολές. Πάω σε ένα ιδιωτικό όπου έχει γίνει καραμέλα η αποβολή με αναστολή (με αναστολή είναι, απ' ό,τι μας έχει πει ο διευθυντής, όταν αντί να πάρεις μονοήμερη τώρα, σου τη χαρίζουν και με την επόμενη αφορμή παίρνεις διήμερη).
Και έτσι οι αποβολές με αναστολή πάνε σύννεφο: Όταν τσακώθηκαν δυο μαθητές και ο ένας τράβηξε μπούνια στην μάπα του άλλου, πήραν και οι δύο (!) μονοήμερη με αναστολή! Με έπιασαν με κινητό και πήρα μονοήμερη με αναστολή!! Εφτά παιδιά δε φέραμε το βιβλίο της Άλγεβρας μια μέρα (βασικά ποτέ δεν το φέρνουμε, αλλά εκείνη την μέρα του κάβλωσε του Μαθηματικού να μας τσεκάρει) και πήραμε και οι εφτά μονοήμερη με αναστολή!!! Έτσι εγώ έχω μαζέψει ως τώρα δυο μονοήμερες με αναστολή. Όχι ότι με χαλάει να έχω δύο μέρες παραπάνω στο τέλος της χρονιάς να την αράξω σπίτι μου, αλλά ήθελα να σας ρωτήσω: Είναι δυνατόν να επιβάλλεται η ίδια ποινή για ξύλο και η ίδια ποινή επειδή δεν έφερα το βιβλίο; Και πώς στο διάολο έχω δυο μονοήμερες με αναστολή; Τι μπορεί να έχει γράψει στο Ποινολόγιο ο διευθυντής;

Γιάννης, Κυψέλη»

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! 
1) Μην περιμένεις να έχει γράψει τίποτα στο Ποινολόγιο ο διευθυντής, γιατί ποινή «με αναστολή» δεν προβλέπεται στην εκπαιδευτική νομοθεσία. Οι αποβολές με αναστολή είναι στο μιλητό μόνο.

2) Δυστυχώς ναι, μπορούν οι καθηγητές να επιβάλλουν την ίδια ποινή για ένα βαρύ και για ένα ελαφρύ παράπτωμα. Αν και υποτίθεται ότι οι ποινές επιβάλλονται ανάλογα με το παράπτωμα (Π.Δ.104/79 Αρ.27, §1), οι μόνοι αρμόδιοι για να κρίνουν το ύψος της ποινής σε κάθε περίπτωση είναι οι ίδιοι. 

3) Το ότι συχνά επιβάλλονται κουλές ποινές το ξέρει και το Υπουργείο Παιδείας («το ανορθόδοξο των κυρώσεων είναι φαινόμενο συνηθισμένο»). Για αυτό έχει δώσει οδηγία στους καθηγητές να προσέχουν γιατί αυτές οι ποινές έχουν ως αποτέλεσμα «τον κλονισμό της πίστεως των μαθητών στη δικαιοκρισία των καθηγητών». Αλλά εσύ δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Απλώς χαλάρωσε και απόλαυσε τον κλονισμό σου.

4) Η αποβολή ενός μαθητή επειδή δεν έφερε βιβλίο είναι παράνομη. Σας μεταφέρουμε αυτούσια την εξήγηση που μας έδωσε ένας έμπειρος διευθυντής: «Ο μαθητής που δεν έχει φέρει το βιβλίο του, δεν μπορεί να πάρει αποβολή, καθώς το να φέρει το βιβλίο του αφορά την επίδοσή του στο μάθημα (και θα φανεί στη βαθμολογία του). Δεν αφορά τη διαγωγή του. Μόνο αν παρενοχλείς το μάθημα, δικαιούται ο καθηγητής να σου επιβάλλει ποινή». 

INFO: Στην Κύπρο, επιτρέπεται να δίνονται αποβολές με αναστολή όταν η αποβολή είναι μέχρι 5 μέρες (Κ.Δ.Π. 310/90). Αν πάρεις όμως 6ήμερη ή 7ήμερη ή 8ήμερη (ναι, έχουν και τέτοιες εκεί) τότε δεν έχει αναστολή. Έφυγες αμέσως.


3.11.2007 Τεύχος #10