«Φέρε να δω τι γράφεις εκεί!»

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ (από Λύκειο των ανατολικών προαστίων): Μια μαθήτρια έγραφε στο ημερολόγιό της την ώρα του μαθήματος. Η φιλόλογος της το πήρε και της υποσχέθηκε να το επιστρέψει την επόμενη, χωρίς να το διαβάσει. Την άλλη μέρα όχι μόνο το είχε διαβάσει και είχε υπογραμμίσει φράσεις, αλλά ανέβαζε παιδιά στον πίνακα και τους υπαγόρευε κομμάτια απ' το ημερολόγιο. Για παράδειγμα έλεγε στον Φώτη: «Για κάνε μου συντακτικό στη φράση που έγραψε η συμμαθήτριά σου για σένα "Ο Φώτης είναι και πολύ μαλάκας"».

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Ο καθηγητής μπορεί να σε τιμωρήσει επειδή πέταξες ένα ραβασάκι στην κοπέλα σου μέσα στην τάξη, αλλά απαγορεύεται να το ανοίξει και να το διαβάσει. Φυσικά έχεις κάθε δικαίωμα να αρνηθείς να παραδώσεις κάθε προσωπικό σου αντικείμενο.

ΝΟΜΟΣ: «Κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, στην οικογένειά του, στην κατοικία του ή στην αλληλογραφία του, ούτε παράνομων προσβολών της τιμής και της υπόληψής του». (Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού, άρθρο 16)


30.10.2005 Τεύχος #5