ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ COPY's ΚΤΩΝΤΑΙ


 

Oι φωτοτυπάδες απέναντι από το Πανεπιστήμιο έχουν δει πολλά...
Μιλήσαμε με δύο απ' αυτούς


 

O ΠAΛIOΣ

EINAI AΛΛIΩΣ...

Ένα από τα πολλά φωτοτυπεία της Σόλωνος είναι του Παπούλια. Μπορεί για σας να μη σημαίνει τίποτα, αλλά για όσους ήταν φοιτητές του Φυσικού, του Μαθηματικού ή του Χημικού τη δεκαετία του '80, το μαγαζί αυτό έχει συναισθηματική, ίσως και ιστορική, αξία...

"Στην αρχή ο φοιτητής κάπως ντρεπόταν", θυμάται ο ιδιοκτήτης του. "Μου ζητούσε... σμικρύνσεις. Εγώ του το 'λεγα στα ίσια: Σμικρύνσεις ή σκονάκια;" 

Ο Παπούλιας ήταν πρόθυμος να εξυπηρετήσει και τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Προχωρούσε σε απεριόριστες σμικρύνσεις, έφθανε μέχρι και το 10% του αρχικού για να τους ικανοποιήσει...

"Αν έβλεπα ότι καπνίζει, του ' λεγα: "Θέλεις να σου το κάνω στο μέγεθος του πακέτου;" Κι έτσι το 'βαζε μες στο πακέτο! Αν ήταν πολλές οι σελίδες, του το 'δενα σε βιβλιαράκι!"

Ο δαιμόνιος φωτοτυπάς δεν σταματούσε εδώ. Ήξερε ότι το αντικείμενο του πόθου κάθε φοιτητή την εξεταστική περίοδο ήταν οι (φρέσκες) σημειώσεις. Και σημειώσεις διέθεταν μόνο όσοι πατούσαν στις παραδόσεις, δηλαδή ένα... σπάνιο είδος.

"Του 'λεγα "τις πουλάς;", συμφωνούσαμε σ'ένα άλφα ποσό, ξέρω 'γω 20-30 χιλιάδες δρχ, και από κει και πέρα τις έβγαζα σε αντίτυπα..."

Το νέο κυκλοφορούσε σαν αστραπή στο φοιτητόκοσμο. Ο Παπούλιας , για να ανταποκριθεί στη ζήτηση, φρόντιζε να υπάρχουν πολλά αντίτυπα και σε όλα τα μεγέθη. Όσο για τις τιμές που τα πουλούσε ήταν εξευτελιστικές.

"Μα, κόσμο ήθελα να μαζέψω, όχι να βγάλω κέρδος! Τα σκονάκια ήταν ο κατιμάς της δουλειάς(σ.σ. Κατιμάς είναι το σκάρτο κρέας που σου τυλίγει ο χασάπης μαζί με το καλό που αγόρασες). Εμένα μ'ενδιέφεραν οι διπλωματικές εργασίες, όπου εκεί μπορούσα να δώσω και κάτι όμορφο."

Το γεγονός είναι ότι από τον κατιμά του Παπούλια τράφηκαν χιλιάδες πεινασμένοι φοιτητές. Και σήμερα μπορεί το μαγαζί να μην ασχολείται πια με σημειώσεις και σκονάκια (οι σχολές έχουν μεταφερθεί όλες στου Ζωγράφου), όμως όλο και κάποιος από τους "παλιούς" θα περάσει να πει μια καλημέρα στον ιδιοκτήτη.

"Περνάνε και θυμόμαστε πώς πήραν το πτυχίο τους... Γιατί μη νομίζεις! Πολλά απ' αυτά ήταν φτωχά παιδιά, έπρεπε να δουλέψουν, πώς θα περνούσαν τις εξετάσεις τους;"

Έλα ντε! 

…KI O NEOΣ

EINAI ΩPAIOΣ

O νέος φωτοτυπάς που συνεχίζει επάξια την παράδοση του Παπούλια είναι ένας πρώην υπάλληλός του. Λέγεται Λάμπρος Νούκας. Η λατρεία του φοιτητόκοσμου για το πρόσωπό του έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που μια φορά σ' ένα αμφιθέατρο -δεν κάνουμε πλάκα- λίγο πριν την εξέταση φώναζαν όλοι ρυθμικά το σύνθημα "OΛOI NOYKAΣ" (όπως "OΛOI MEGA").

"Ναι, μου το έχουν πει" λέει ο Λάμπρος και γελάει. "Είναι φορές που έρχομαι στις 8 το πρωί ν' ανοίξω το μαγαζί και υπάρχουν παιδιά που από τις 7 η ώρα είναι έξω και κρατάνε σειρά. Πώς είναι στο IKA; Έτσι ακριβώς!".

Tο μυστικό της επιτυχίας του Νούκα είναι ένα υπερσύγχρονο κοπτικό μηχάνημα (κόβει μέχρι και 600 φύλλα σκονάκι που μετά γίνονται σπιράλ) και, βέβαια, η άριστη ενημέρωση.

"H δουλειά μας είναι να ξέρουμε τα πάντα! Κατεβάζουμε το πρόγραμμα της εξεταστικής από το Internet και τη μέρα που ο φοιτητής δίνει ένα δύσκολο μάθημα και ψάχνει για σμικρύνσεις, εμείς τις έχουμε έτοιμες!"

Tο μόνο ηθικό δίλημμα που έχει ο Λάμπρος είναι όταν έρχονται φοιτητές της Ιατρικής. 

"Αυτοί πρέπει να διαβάζουν! Έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές. Αύριο, μεθαύριο θα χειρουργήσουν κάποιον. Όταν τους το λέω, μου λένε δικαιολογίες ότι αυτά θα τα μάθουν στην πρακτική, ενώ τα σκονάκια τα θέλουν για τη θεωρία… Tο προσπερνάω, όχι στο βωμό του κέρδους, αλλά στο βωμό της ίδιας της δουλειάς. Αν φύγουν από μένα, θα πάνε στο επόμενο μαγαζί κι εγώ θα κλείσω".

O Λάμπρος έχει ανοίξει το μαγαζί εδώ και 9 χρόνια. Χάρη στην πείρα του είναι μία ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών για όποιον κάνει ρεπορτάζ πάνω στα σκονάκια. Έτσι μάθαμε ότι:

  • Στην εξεταστική περίοδο η πελατεία αυξάνεται κατά 70%.
  • Η σχολή που έχει τα πρωτεία στα σκονάκια είναι το Φυσικό. Πριν τρία χρόνια ήταν το Μαθηματικό.
  • Τα κορίτσια της Φιλοσοφικής είναι πάρα πολύ ντροπαλά τα πρώτα δύο χρόνια.
  • Το μάθημα με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε σκονάκια είναι η Ηλεκτρονική 1 (Φυσικό).
  • Το μεγαλύτερο ποσό που έχει δώσει πελάτης για σκονάκια (σ' ένα μάθημα) είναι 70 ευρώ. Είχε σμικρύνει 1000 σελίδες σε χαρτάκια μεγέθους 3 cm.
  • Η πιο τρελή περίπτωση που του' χει τύχει είναι ένας φοιτητής του Μαθηματικού, ο οποίος είχε κλέψει μόνιμα ένα έδρανο και το πηγαινοέφερνε από το σπίτι στη Σχολή. Τι είχε κάνει; Tο είχε "σκάψει", το είχε κάνει κούφιο και είχε βάλει μέσα του "συρταράκια". Μέσα στα συρταράκια έκρυβε τις σμικρύνσεις! Και κουβαλούσε πάντα ένα ειδικό κλειδί, ένα "δωδεκάρι", για να το βιδώνει και να το ξεβιδώνει (Μια μέρα όμως το ξέχασε, και αν δεν ήταν ο Νούκας να του βρει κλειδί…)

Οι ιστορίες του Νούκα δεν τελειώνουν. Και οι φοιτητές, όπως πριν 20 χρόνια με τον Παπούλια, έτσι και τώρα δεν ξεχνάνε ποτέ τους ανθρώπους που τους βοήθησαν τις δύσκολες στιγμές. 

"Πολλές φορές μ' έχουν κεράσει παιδιά που πήραν πτυχίο. Μερικοί μάλιστα περνάνε απ' το μαγαζί και μου ζητάνε να κάνουμε σμίκρυνση το ίδιο το πτυχίο. Για ενθύμιο!"