SCHOOLWAVE

...και του χρόνου!


103 μαθητικά συγκροτήματα + 21 που επιλέχτηκαν να παίξουν + 10.000 κόσμος που ήρθε να τους δει
= 10.124 λόγοι να το επαναλάβουμε


Ήταν αυτό που ήθελε να είναι: μια γιορτή. Κι έγινε την κατάλληλη στιγμή: λίγο μετά τις Πανελλαδικές, λίγο πριν το καλοκαιρινό φροντιστήριο. Σ' αυτή τη χαραμάδα που έχουν αφήσει οι γονείς και το Υπουργείο στα παιδιά για να αναπνέουν. 
To Schoolwave κράτησε τρεις μέρες (17, 18, 19 Ιουνίου). Ο χώρος ήταν ιδανικός (η Τεχνόπολη στο Γκάζι), ο κόσμος πολύς (πάνω από 3.000 κάθε μέρα) και κυρίως διαφορετικός: ροκάδες, μεταλλάδες, πανκιά, χιπχοπάδες... Όλοι στριμωγμένοι στον ίδιο χώρο να δουν τους φίλους τους να γίνονται αστέρια για 20 λεπτά. 
Τα αστέρια backstage τρεμοσβήνανε. Το άγχος ήταν χειρότερο από το άγχος για τις Πανελλαδικές. «Τα 'χω κλάσει»... «Κρυώνω»... «Μόλις ξέρασα»... «Πειράζει να φύγω;». Ο Μάνος από τους Ska-Bangies μιλούσε με την κιθάρα του: «Μη με εγκαταλείψεις τώρα! Μη σου σπάσει καμιά χορδή! Να τα πάμε καλά!». 
Όταν ερχόταν η κρίσιμη στιγμή να βγουν στη σκηνή, τα πόδια δεν υπακούανε. Μερικούς τους σπρώχναμε. Ευτυχώς το κοινό αναλάμβανε τα υπόλοιπα. Οι φανατικοί κάθε σχολείου ήταν μπροστά-μπροστά και αποθέωναν. Και ξαφνικά ο παράλυτος περπάταγε! Έπαιρνε τις μπαγκέτες, το μπάσο, την κιθάρα και κυριολεκτικά τα 'σπαγε! Φεύγαν χορδές, μπαγκέτες... 

Το μεγαλύτερο σόου το προσφέρανε, όπως ήταν φυσικό, τα μέταλ και τα πανκ συγκροτήματα. «Θέλω να γίνει της πουτάνας!» ούρλιαξε στο μικρόφωνο ο Θοδωρής των Tonguepills. Και έγινε! Pit, diving, crowd surfing... Το ξέσπασμα ήταν σίγουρα μια πλευρά του φεστιβάλ.
Μια άλλη ήταν η αποκάλυψη του ταλέντου. Υπάρχουν τόσα παιδιά που οι φιλοδοξίες τους δεν έχουν σχέση με τη Eurovision ή το Fame Story. Τι ευκαιρίες έχει ένα μαθητικό ροκ συγκρότημα να παίξει έξω από το προαύλιο του σχολείου του; (Αν υποθέσουμε ότι ο διευθυντής το αφήνει να παίξει κι εκεί πότε-πότε). Ελάχιστες. Κάποιοι Δήμοι μόνο προσφέρουν τέτοιες ευκαιρίες το καλοκαίρι, συνήθως μικρές. 
Το Schoolwave ήθελε να είναι «μεγάλο». Γι' αυτό και φέραμε μεγάλη σκηνή και ακριβά μηχανήματα ήχου, γι' αυτό και φτιάξαμε το cd που συνοδεύει αυτό το τεύχος. Για να δώσει στα παιδιά μια αίσθηση μεγαλείου που το ταλέντο τους ίσως δικαιούται. Ή έστω και μία ψευδαίσθηση που επίσης δικαιούνται. Για να ξεφύγουν για λίγο απ' τη μιζέρια του «κάτσε διάβασε», «προσγειώσου», «πάλι για πρόβα πας;».


Ρωτήσαμε τα παιδιά δυο μήνες μετά:

Ποια στιγμή σας έχει μείνει από το Schoolwave;
Τρεις Ευχές: Η στιγμή που έβαλα την κιθάρα μου στον ενισχυτή και κοίταξα στο πλήθος γνωστά και άγνωστα πρόσωπα να περιμένουν ν' αρχίσω.
Στίγμα: Όταν ο κόσμος φώναζε για την πάρτη μας LOW BAP!
Les Chrites: Όταν παίξαμε το «Αντίδραση» κι από κάτω έγινε pit (=σπρωξίδι).
73 Poops: Τη στιγμή που Δημήτρης έπαιζε το σόλο του «American Idiot» κι εγώ πήγα κοντά του κι ακούμπησα την πλάτη μου στη δική του.
One Step Beyond: Μια κοπέλα στο backstage, η Άννα, μου είπε ότι ήμουν καλύτερος από τον Axl Rose. Ψέμα βέβαια, αλλά ποιος χέστηκε; Σημασία έχει ότι το είπε!

Θα τελειώσουμε αυτό το μικρό απολογισμό του Schoolwave με τρία γράμματα που πήραμε από αναγνώστες μέσα στο καλοκαίρι:

- Dear Schooligans, είναι Τετάρτη 22 Ιουνίου, σχεδόν μια βδομάδα από την πρώτη μέρα του Schoolwave, κι όμως ακόμα σιγοτραγουδάω το «Louie Louie» που τραγούδησαν τη μέρα εκείνη οι Les Chrites, οι οποίοι, παιδιά, ήταν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ!!! Και δε λέω πως τα άλλα συγκροτήματα δεν ήταν εξίσου καλά, ίσα ίσα, οι Ska Bangies για παράδειγμα έσκισαν κι εκείνοι! Απλά με τους «Λεχρίτες» ξετρελάθηκα τόσο που την άλλη μέρα, όταν ξαναπήγα, έψαχνα να τους βρω για να τους γνωρίσω. Δεν τους βρήκα, αλλά δεν πειράζει. Θέλω μέσα απ' αυτό το γράμμα να τους πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» που με έκαναν να νιώσω τόσο περήφανη για τη μουσική που ακούω!

Φανή, 16 χρονών

Dear Schooligans, μένω στο Ρίο, ήρθα στην Αθήνα το τριήμερο μόνο και μόνο για το φεστιβάλ. Είχα και δύο φίλες μου μαζί, ήταν η πρώτη εκδρομή που κάναμε ολομόναχες.Το Schoolwave ήταν φοβερό. Θα ξαναρχόμασταν χωρίς δεύτερη σκέψη. Έχω να κάνω μια παρατήρηση μόνο: μας τα 'πρηξαν διάφορα κόμματα που τριγυρνούσαν στο χώρο του φεστιβάλ και θέλανε σώνει και καλά να μας «εγγράψουν». Κάτσε ρε φίλε, χαλάρωσε! Δε γουστάρω σου λέω να ακολουθώ καμία δήθεν «ιδεολογία» στα 17 μου. Γουστάρω ν' ακούω μουσική, να χλευάζω τον κόσμο που φτιάξανε τα περίφημα κόμματά σας και να ονειρεύομαι έναν καλύτερο. Αυτά! Κατά τα άλλα κομπλέ! Τα συγκροτήματα τέλεια, το κοινό γαμάτο, όσοι ήταν εκεί θα το ένιωσαν.

Αγγελική, Γ' Λυκείου

- Dear Schooligans, πριν μια ώρα γύρισα από την τελευταία μέρα του Schoolwave, έχοντας περάσει μια υπέροχη βραδιά! Είναι τέλειο να βλέπεις τους συμμαθητές σου, που ξέρεις την αγάπη, την πώρωση, την κάβλα τους γι' αυτό το μαγικό κάτι που λέγεται μουσική να ανεβαίνουν on stage και να κάνουν το κρυφό τους όνειρο πραγματικότητα! Ζήλεψα λίγο... Τους ζήλεψα να ακούω να λένε για το άγχος πριν και το απίστευτο συναίσθημα μετά! 
Α! Να προτείνω και κάτι; Γιατί δεν ηχογραφείτε ένα cd με τα συγκροτήματα που είπαν δικά τους τραγούδια; Το προτείνω γιατί ακούγοντας πολλά από αυτά στη συναυλία σκεφτόμουν «Ωχ τέλειο αυτό! Μακάρι να μπορούσα να το ξανακούσω!»

Άλκηστις, Β' Λυκείου


Ευχαριστούμε:
1. Το Δήμο Αθηναίων για τη συνδιοργάνωση και την Ντόρα Μπακογιάννη για την χωρίς καμία παρέμβαση υποστήριξη.
2. Το διευθυντή της Ελευθεροτυπίας, Σεραφείμ Φυντανίδη, για την πίστη του ότι «παρά το μεγάλο κόστος, αξίζει να βγει αυτό το cd». Φτιάχτηκαν γύρω στα 200.000 αντίτυπα του cd.
3. Το Γιώργο Θεοφανόπουλο-Χατζιδάκι για την άδεια να συμπεριληφθεί στο cd η «Οδός Ονείρων» διασκευασμένη από τους Musica Ficta. («Σιγά μη σας τη δώσει!» μας λέγανε πριν τη ζητήσουμε)

To Schoolwave έγινε cd

Λιώστε το!

ΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 1ου SCHOOLWAVE
(ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ CD)
​​​​​​​

1. MUSICA FICTA (alternative rock) - Μουσικό Λύκειο Παλλήνης 

2. ONE STEP BEYOND (rock, metal) - Μουσικό Λύκειο Παλλήνης 

3. ENTROPIA (progressive hard rock) - Μουσικό Λύκειο Ιλίου, 24ο Λύκειο Αθηνών 

4. SKA BANGIES (ska-punk) - Μουσικό Λύκειο Παλλήνης 

5. ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΕΣ (hip-hop) - 1ο Λύκειο, 5ο Λύκειο και ΗΛΒΚ ΟΑΕΔ Αιγάλεω

6. ELECTRIC DIMENSION (hard rock) - Λύκειο Παλαιάς Πεντέλης 

7. 73 POOPS (punk, rock) - 4ο Λύκειο Βύρωνα, 1ο Λύκειο Μεταμόρφωσης, St. Joseph

8. ENESIS (rock) - Μουσικό Λύκειο Ιλίου

9. ABDUCTED (heavy metal) - 10ο ΤΕΕ Αθηνών, 3ο Λύκειο Βύρωνα, Αρσάκειο Ψυχικού

10. ΣΤΙΓΜΑ (low-bap) - 1ο ΤΕΕ Ζωγράφου

11. WARFIELD (heavy metal) - 4ο Γυμνάσιο Δάφνης, 3ο ΤΕΕ Σιβιτανίδειου

12. NORTHERN LIGHTS (pop,rock) - 1ο και 2ο Λύκειο Παπάγου

13. TONGUEPILLS (emo core, punk) - 2o Πειραματικό Λύκειο Αμπελοκήπων, 4ο Λύκειο Γαλατσίου, 1ο Λύκειο Χαλανδρίου, Pierce

14. ΤΡΕΙΣ ΕΥΧΕΣ (alternative rock) - 1ο ΤΕΕ Ν. Ιωνίας, 40ο Λύκειο Γκράβας, 3ο Λύκειο Ν. Ηρακλείου

15. ONE BIG STAG (ska-punk) - Σχολή Μωραΐτη, Κολέγιο Ψυχικού, Κολέγιο Αθηνών

16. DEMERIT (pop-emo) - 2ο ΤΕΕ Χαλανδρίου, 2ο ΤΕΕ Ν. Σμύρνης, 1ο και 4ο Λύκειο Αγ. Παρασκευής

17. PIGBULLS (rock) - Ιόνιος Σχολή

18. PENTAGRAM (rock) - 4ο Λύκειο και 5ο Γυμνάσιο Αλίμου

19. BLUE MONDAYS (rock) - 1ο Λύκειο Αγ. Βαρβάρας και 1ο ΤΕΕ Αιγάλεω

20. PULP VOID (grunge) - Σχολή Μωραΐτη 

21. LES CHRITES (punk) - St. Joseph

Ο Νίκος από τους Demerit

Το stage diving απαγορευόταν. Αυτός μας ξέφυγε!

Παράλληλες εκδηλώσεις: Graffiti από τους Carpe Diem και Hip-Hop Dance από τα (καυτά) κορίτσια του Διαπολιτισμικού Λυκείου Ελληνικού

Παράλληλες εκδηλώσεις: BMX σε ράμπα από τη Θεσσαλονίκη

Παράλληλες εκδηλώσεις

SCHOOLWAVE ...και του χρόνου!

Το περιοδικό Schooligans θα διοργανώσει και πάλι SCHOOLWAVE του χρόνου τον Ιούνιο. Αυτή τη φορά όμως θα είναι πανελλήνιο. Θα μπορούν να λάβουν μέρος μαθητικά συγκροτήματα απ' όλη την Ελλάδα.

Για πρακτικούς λόγους, μια πρώτη επιλογή των συγκροτημάτων που θα δηλώσουν συμμετοχή (την περασμένη φορά έφτασαν τα 103 μόνο στην Αττική) θα γίνει μέσα από demo που πρέπει να στείλει κάθε συγκρότημα. Την ακρόαση και επιλογή των demo θα κάνει κριτική επιτροπή, τα ονόματα της οποίας θα ανακοινωθούν στο επόμενο τεύχος τον Φεβρουάριο. Την κριτική στο 1ο Schoolwave αποτελούσαν ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Πετρίδης, οι Raining Pleasure και οι Active Member.

Τα συγκροτήματα που θα προεπιλεγούν θα έρθουν για live ακροάσεις στην Αθήνα, απ' τις οποίες θα προκύψουν τα συγκροτήματα που θα παίξουν τελικά στο φεστιβάλ. Εννοείται ότι και πάλι δε θα υπάρχει βράβευση, καθώς στόχος είναι να παίξουν οι μαθητές τη μουσική που τους αρέσει και όχι να μπουν σε οποιαδήποτε διαδικασία ανταγωνισμού.
Περισσότερες λεπτομέρειες (ημερομηνίες, αριθμός συγκροτημάτων που θα περάσουν, διαμονή των συγκροτημάτων της επαρχίας κλπ) στο τεύχος του Φεβρουαρίου.

Υ.Γ: Όσα συγκροτήματα λάβανε μέρος στο 1ο Schoolwave, μπορούν να ξανασυμμετάσχουν με demo, εφόσον πληρούν τους όρους συμμετοχής.

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Αντιγράψτε την παρακάτω αίτηση και στείλτε τη ταχυδρομικά μαζί με το demo στη διεύθυνση «Μίνωος 10-16, Νέος Κόσμος, Αθήνα, 11743» με την ένδειξη «για τους Schooligans, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2006.

- Όνομα συγκροτήματος
- Είδος μουσικής (στο περίπου)
- Τίτλος τραγουδιού που θα περιέχει το demo: 
-Σύνθεση τραγουδιού: ΔΙΚΗ ΣΑΣ____ ΑΛΛΟΥ KΑΛΛΙΤΕΧΝΗ____
- Αριθμός μελών 
- Ονοματεπώνυμο μελών
- Ηλικία/ Τάξη/ Σχολείο κάθε μέλους
-Πόλη που μένουν τα περισσότερα μέλη (και δήμο αν πόλη είναι η Αθήνα)
-Τηλέφωνα επικοινωνίας (1 σταθερό+2 κινητά)

Προσοχή:
1)
Το demo πρέπει να είναι ηχογραφημένο live, δηλαδή να έχουν ηχογραφηθεί όλα τα όργανα ταυτόχρονα και χωρίς επεξεργασία. (Σε αντίθετη περίπτωση, θα απορρίπτεται)

2) Όλα τα μέλη του γκρουπ πρέπει να είναι μαθητές. (Κατ' εξαίρεση μπορεί να γίνει δεκτό ένα άτομο που να μην είναι μαθητής, αλλά οπωσδήποτε δε θα πρέπει να έχει κλείσει τα 21 χρόνια την ημερομηνία διεξαγωγής του φεστιβάλ)

Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε mail στο theschooligans@yahoo.com