SCHOOLIGANS


ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ
Χρήστος Ιωαννίδης

 

ΣΥΝΤΑΞΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Χρήστος Ιωαννίδης
Μπάμπης Χαμαλίδης

Κώστας Σκαρμέας
(Νομική Αθηνών)

 

Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ

Αντρέας-Δημήτρης Μπουρτζούκος
(1ο Λύκειο Ν. Ψυχικού)

Δημήτρης Τσεσμελής, Απόλλων Ρέτσος, Κατερίνα Παπαδημητρίου
(Μουσικό Λύκειο Παλλήνης)

Σοφία Χειμάρα
(Νομική Θεσσαλονίκης)

Μαρίζα Λιακοπούλου
(Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου)

Νίκη Καραπατάκη
(Σχολή Αργυροχρυσοχο
ΐας Mokume)

 

ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΣ
Δημήτρης Μαστόρος
(Ελληνογαλλική Σχολή)

 

 

Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι του Γεράσιμου
Δομένικου

 

 

 

Το περιοδικό Schooligans κυκλοφορεί τρεις φορές τον χρόνο. Οκτώβριο, Φεβρουάριο και Ιούνιο. (Εκτάκτως το 8ο τεύχος κυκλοφόρησε Δεκέμβριο)
 


Ιδιοκτησία Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.

Πρόεδρος ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εκδότης ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ

Διευθυντής ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΦΥΝΤΑΝΙΔΗΣ

Διευθυντής Συντάξεως ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΣΤΑΡΗΣ

Υπεύθυνος Ειδικής Έκδοσης ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΛΕΤΑΣ

Εμπορική Διεύθυνση ΧΑΡΗΣ Δ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΙΑΤΟΣ

Φωτοσυνθεση-μονταζ ΦΩΤΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.

Εκτύπωση Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.

 

Editorial

21 χρονών

Πριν λίγες μέρες ο Δημήτρης έφυγε από το σπίτι του. Η αφορμή ήταν γελοία. Του ζήτησε ο πατέρας του να κατέβει να πληρώσει τα κοινόχρηστα, εκείνος απάντησε «σε λίγο» και ο καβγάς άρχισε: «Τεμπέλη, αχάριστε, που δεν εκτιμάς τίποτα, που ξέρεις μόνο να κοπροσκυλιάζεις…». Τα είχε ξανακούσει αυτά ο Δημήτρης. Το καινούριο ήταν η απειλή: «Σου δίνω διορία μέχρι τον Ιούνιο!». Μετά τι; O Δημήτρης δε ρώτησε. Βρόντηξε την πόρτα κι έφυγε.

Δεν είναι πια μικρός ο Δημήτρης -είναι 21 χρονών. Στην ηλικία του ο Καστίγιο, το ίνδαλμά του, βάζει το ένα γκολ μετά το άλλο. Θα μπορούσε κι ο Δημήτρης να βάζει γκολ. Στο σχολείο του ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Αλλά πού καιρός γι' αυτά; Οι γονείς του τον είχαν στείλει σε ένα ακριβό ιδιωτικό για να μπει στο Πανεπιστήμιο. Και μπήκε. Ήταν μέρος της «100% επιτυχίας στα ΑΕΙ» που υποσχόταν η διαφημιστική αφίσα.

Την πρώτη χρονιά στη σχολή ο Δημήτρης είχε 100% αποτυχία. Δεν πέρασε ούτε μάθημα. Φέτος κλείνει τρία χρόνια κι έχει περάσει όλα κι όλα πέντε μαθήματα -κι αυτά με σκονάκι. Αντί να διαβάζει, παίζει ποδόσφαιρο, παρακολουθεί σεμινάρια προπονητικής, μπήκε στη θεατρική ομάδα της σχολής του, συνεργάζεται πότε-πότε και με τους Schooligans. Τσαλαβουτάει σε όλα, χωρίς να δίνεται σε τίποτα. Ψάχνεται. Παράλληλα -για να βγάλει το σκασμό ο πατέρας του- δουλεύει σερβιτόρος σε καφετέριες. Ένα χρόνο έχει να ζητήσει χαρτζιλίκι.

Βέβαια, για να λέμε την αλήθεια, είναι λίγο καλοπερασάκιας ο Δημήτρης… Μπορεί να μην παίρνει χαρτζιλίκι, παίρνει όμως κάθε τόσο το δεύτερο αυτοκίνητο της οικογένειας (κι όταν έχει κίνηση, τη βέσπα-δώρο του μπαμπά). Το δωμάτιό του στο σπίτι δεν το καθαρίζει ποτέ -ας είναι καλά η μαμά. Και τα κοινόχρηστα, είπαμε, «σε λίγο»…

Αυτές τις μέρες ο Δημήτρης κοιμάται σε φίλους. Οι γονείς του τον ψάχνουν στο κινητό, αλλά δεν το σηκώνει. «Πού είσαι;» του στέλνουν sms, μα εκείνος τίποτα. Παίζει με την αγωνία τους. Τους εκδικείται για αυτά που τόσα χρόνια του απαγόρεψαν, αυτά που τώρα είναι ελεύθερος να ανακαλύψει μόνος του. Καστίγιο βέβαια δεν μπορεί πια να γίνει -είναι ήδη 21 χρονών. Μπορεί όμως όλα τ' άλλα. Αρκεί να μη χάσει πολύ χρόνο στην εκδίκηση. Όσο εκδικείται, είναι σαν να μην έφυγε ποτέ από το σπίτι.


Χρήστος Ιωαννίδης


«Γιατί άργησε να βγει το τεύχος;». Αυτό ήταν το ερώτημα που κάνανε εκατοντάδες αναγνώστες τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Χρωστάμε λοιπόν μια απάντηση.

Το τεύχος άργησε γιατί άργησε το dvd του Schoolwave. Και το dvd άργησε εξαιτίας δύο εταιρειών: της εταιρείας που έκανε την ηχητική κάλυψη της συναυλίας και ενός γνωστού ΙΕΚ που έκανε την ζωντανή ηχογράφηση των 21 συγκροτημάτων. Μια ανεύθυνη συνεννόηση μεταξύ τους οδήγησε το ΙΕΚ στο να κρατάει «όμηρο» για τρεις ολόκληρους μήνες τον σκληρό δίσκο που περιείχε την ζωντανή ηχογράφηση. Χωρίς αυτόν δεν μπορούσε να γίνει το dvd. Φτάσαμε τέλος Σεπτεμβρίου για να τα βρούνε οι δύο εταιρείες μεταξύ τους (μετά από πίεση δική μας εννοείται) και να μας παραδώσουν τον σκληρό δίσκο. Στο μεταξύ είχε πάει στράφι όλος ο προγραμματισμός που είχαμε κάνει ώστε να βγει το dvd μαζί με το περιοδικό τον Οκτώβριο.

Τελικά, βέβαια, αυτό που έχει σημασία είναι ότι το dvd κυκλοφορεί την άλλη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου με την Ελευθεροτυπία. Το βλέπεις και ξεχνάς τα σκατά.