ΕΝΑ ΒΑΝΔΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ

 Τον Banksy τον έχουμε παρουσιάσει: είναι ο No 1 καταζητούμενος γκραφιτάς σε όλο τον κόσμο. Αυτές τις μέρες το βιβλίο του «Wall and Piece» βγαίνει και στα ελληνικά. Και μπορεί τα «βάνδαλα» γκράφιτι να μη χρειάζονται μετάφραση, χρειάζονται όμως τα δηλητηριώδη κείμενά του... 


Brandalism: Υπάρχουν άνθρωποι που σε κακομεταχειρίζονται κάθε μέρα. Εισβάλλουν στη ζωή σου, σε προσβάλλουν και μετά εξαφανίζονται. Σε κοιτάζουν υποτιμητικά από ψηλά κτίρια και σε κάνουν να νιώθεις μικρός. Κάνουν φτηνά σχόλια από λεωφορεία, υπονοώντας ότι δεν είσαι αρκετά σέξι και ότι το πραγματικό γλέντι γίνεται κάπου αλλού. Εμφανίζονται στην τηλεόραση και κάνουν την κοπέλα σου να νιώθει λίγη. Κατέχουν την πιο εξεζητημένη τεχνολογία που έχει γνωρίσει ο κόσμος και σε τρομοκρατούν με αυτήν. Είναι οι Διαφημιστές και σε κοροϊδεύουν.

Παρόλα αυτά, εσύ απαγορεύεται να τους αγγίξεις. Τα εταιρικά σήματα και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας υπάρχουν για να μπορούν οι Διαφημιστές να λένε ατιμώρητοι ό,τι τους κάνει κέφι, όποτε τους κάνει κέφι.

Να πά' να γαμηθούν. Κάθε διαφήμιση σε δημόσιο χώρο, που δε σου αφήνει καμιά επιλογή να την αποφύγεις, είναι δικιά σου. Είναι δικιά σου για να την πάρεις, να την ξαναφτιάξεις και να την ξαναχρησιμοποιήσεις. Μπορείς να κάνεις ό,τι γουστάρεις με αυτήν. Το να ζητάς άδεια είναι σαν να ζητάς να κρατήσεις μια πέτρα που κάποιος μόλις σου πέταξε στο κεφάλι.

Δε χρωστάς τίποτα στις εταιρείες. Πολύ περισσότερο, δεν τους χρωστάς να είσαι ευγενικός μαζί τους. Έχουν αναδιοργανώσει τον κόσμο έτσι ώστε κάθε στιγμή να εμφανίζονται μπροστά σου. Ποτέ δε ζήτησαν την δικιά σου άδεια, μην διανοηθείς καν να ζητήσεις τη δικιά τους.

Banksy

 

 

 

 

Σε κάθε φράση του ο Banksy στάζει ειρωνεία: «Μερικές φορές νιώθω τόσο απαίσια με την κατάσταση στον κόσμο που δεν μπορώ να φάω ούτε δεύτερο κομμάτι μηλόπιτα»