Βυζάκια έξω!

Τρία χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση στο Schoolwave και τη θρυλική
«Ούρσουλα», τα «Φωτεινά Βυζάκια» βγάζουν δίσκο.


Tο 2006 μια χαρούμενη παρέα από τη Ρόδο εμφανίστηκε στις ακροάσεις του Schoolwave. Φορούσαν βερμούδες και στραβά καπελάκια και όση ώρα παίζανε χοροπηδούσαν σαν ελατήρια. Η επιτροπή από κάτω ήταν προβληματισμένη. Ο Κυπουργός είχε προσέξει πολλά φάλτσα, ο Βασιλικός δε στεκόταν σ’ αυτά, του αρκούσε το χιούμορ και η ενέργεια των τραγουδιών, ο Πετρίδης ρωτούσε για τις επιρροές τους από τους Blink 182… Οι ίδιοι πάντως δεν είχανε ψευδαισθήσεις: «Μουσικά δεν είμαστε πολύ ψαγμένοι. Μας αρέσει απλά να παίζουμε σε πάρτυ», είχαν πει στην επιτροπή. Τελικά, χάρη στην επιμονή του Βασιλικού, περάσανε.

Λίγους μήνες μετά οι Looming Titties ανέβαιναν στη σκηνή του Schoolwave. Τρεις χιλιάδες άτομα άκουσαν για πρώτη φορά την «Ούρσουλα», που μπορεί να μην ήταν σαν την Τζούλη («που έχει ωραίο κώλο και είναι ένα σωστό μουνί»), αλλά είχε κι αυτή τον τρόπο της: «Και τότε σκάει μύτη η χοντρή/ για να μου καταστρέψει τη ζωή… Ούρσουλα, Ούρσουλα πόσο σ’ αγαπώ/ Ούρσουλα, Ούρσουλα για το βράδυ αυτό».

Τελικά την Ούρσουλα την αγάπησαν πολλοί κι όχι μόνο για ένα βράδυ. Όταν ανέβηκε το βίντεο στο YouTube, τα views άρχισαν να πολλαπλασιάζονται. Σήμερα έχει φτάσει τα 54.000 views –το πιο δημοφιλές τραγούδι του Schoolwave. Πώς εξηγείται αυτή η επιτυχία; Ίσως επειδή είναι το πρώτο pop/ punk τραγούδι με ελληνικό στίχο. Ίσως γιατί ο στίχος είναι απλός και άμεσος χωρίς να το προσπαθεί. Ίσως γιατί απλά το τραγούδι έχει πλάκα και αυτό αρκεί. 

Μετά το καλοκαίρι του 2006 η μπάντα ψιλοδιαλύθηκε. Ο Γιάννης και ο Νίκος πέρασαν σε σχολές στην Αθήνα, ο Άλεξ που ήταν μικρότερος έμεινε στη Ρόδο να τελειώσει το σχολείο. Ανέβαινε μόνο για τα live στο Κύτταρο ή στο Schoolwave Tour. Στο πρώτο Schoolwave Salonica (Απόκριες του 2007) οι Looming Titties επιβεβαιώνουν πόσο καλά κάνουν αυτό που τους αρέσει. Ανέβηκαν στη σκηνή ντυμένοι με φουστάνια και ζαρτιέρες και μετέτρεψαν το live σε ένα μεγάλο αποκριάτικο πάρτι.

Το 2007 εμφανίστηκαν, ως guests πλέον, στο Schoolwave. Είχαν έτοιμο ένα νέο τραγούδι, «Το μπάνιο κάνει καλό», που μιλάει για έναν συμμαθητή τους που δεν πλενόταν ποτέ: «Είμαι φίλος σου και σ’ αγαπώ, το μπάνιο κάνει καλό/ είμαι φίλος σου και σ’ αγαπώ, τη μυρωδιά σου δεν αντέχω όμως εγώ». Οι fans ενθουσιάστηκαν πάλι. Κάποιοι αναγνώρισαν τον διπλανό τους (ή τον εαυτό τους). Το βίντεο του «Μπάνιου» έχει φτάσει σήμερα τα 25.000 views.

Η κριτική που γινόταν πάντα στους Looming Titties ήταν ότι παικτικά είναι για τα μπάζα. Παρά την εμπάθεια που υπάρχει συχνά σε τέτοιου είδους σχόλια, η αλήθεια είναι ότι το παίξιμό τους ήταν καμιά φορά (να το πούμε κομψά) προβληματικό. Σιγά-σιγά το κατάλαβαν και οι ίδιοι. Έτσι, ύστερα και από μια μέτρια εμφάνιση στο Schoolwave 2008, αποφάσισαν να σοβαρευτούν. Βοήθησε και το ότι ο Άλεξ πέρασε σε μια σχολή στον Βόλο και κάθε λίγο και λιγάκι ήταν στην Αθήνα για πρόβες. Συγχρόνως, άρχισαν να γράφουν νέα τραγούδια. Από κει που είχαν δύο τραγούδια σε δύο χρόνια, φτάσανε σε λίγους μήνες τα έξι. Το όνειρό τους, όπως και για κάθε μπάντα, ήταν βέβαια ο δίσκος.

Όταν μάθανε ότι εμείς οι Schooligans φτιάχνουμε μια μικρή δισκογραφική εταιρεία, μίλησαν μαζί μας και αποφασίσαμε να βγάλουμε εμείς τον πρώτο τους δίσκο. Βρήκαμε τον ιδανικό μουσικό παραγωγό για την περίπτωσή τους (τον τελειομανή Χρυσόστομο Μουράτογλου που κάθε τόσο τους έδιωχνε από το στούντιο για να πάνε να… μελετήσουν!), βρήκαμε και τον ιδανικό σκιτσογράφο, τον αναιδή Δημήτρη Μαστόρο, μόνιμο συνεργάτη μας. Το αποτέλεσμα είναι ένα μίνι LP με τα έξι πρώτα τους τραγούδια. Οι μεγάλοι μάλλον θα τα βρουν ανώριμα ή χαζοχαρούμενα. Δεν υπάρχουν εδώ ούτε βαθιές σκέψεις, ούτε επαναστατικά μηνύματα, ούτε αγωνία για το μέλλον. Υπάρχουν τρεις έφηβοι που εκπροσωπούν χιλιάδες άλλους και ζουν στην υπέροχη κοσμάρα τους. Τραγουδάνε φράσεις που λένε καθημερινά μεταξύ τους -«για τα μπάζα», «δεν την παλεύω», «σκάει μύτη». Και ήταν καιρός να αποτυπωθεί σε στίχους χωρίς πολλές σάλτσες μια απλή, αγορίστικη αλήθεια: «Όταν σε βλέπω, μου σηκώνεται ψηλά».