happy end...    

 

Ο σκιτσογράφος Γιώργος Τσούκης μιλάει για την τραγική πλευρά του κωμικού του ήρωα.

«Κάθε σχολείο έχει έναν μικρό Κθούλου» 

 

Tι είναι ο Κθούλου;
Είναι μία πανάρχαια μοχθηρή θεότητα που ήρθε από τ' άστρα. Τον δημιούργησε ο Lovecraft, ο πιο γνωστός συγγραφέας ιστοριών τρόμου, στο διήγημα «The call of Kthulu» που έγινε αργότερα και τραγούδι από τους Metallica.
Εσύ απλώς πήρες το όνομα από κει;
Και το όνομα και τη μορφή. Ο συγγραφέας είχε κάνει ένα σκίτσο του Κθούλου με πλοκάμια να κάθεται σε μια ταφόπλακα. Εγώ τον έκανα όπως θα ήταν στα παιδικά του χρόνια, τι ζόρια θα τραβούσε. Και σιγά-σιγά είδα ότι είναι αλληγορία για τους απόκληρους και ειδικά για τους μεταλλάδες που ταυτίζονται πάρα πολύ με τον Κθούλου. Γιατί τους βλέπουν όλοι με τη μαλλούρα και τα σπυράκια, σαν φρικιά. Και νομίζουν ότι δεν έχουν ανησυχίες, αλλά φυσικά αυτοί έχουν. 
Εσύ έχεις ζήσει κάποιες από τις ιστορίες που σκιτσάρεις;
Ναι, τις περισσότερες - όχι απ' την πλευρά του θύματος, ούτε βέβαια του θύτη, απλά σαν παρατηρητής. Θυμάμαι κάποια από αυτά τα παιδιά που ένιωθαν έτσι είχαν πολύ τραγική κατάληξη. 
Αυτοκτόνησαν εννοείς;
Ναι.
Απ' τα πειράγματα;
Από την απόρριψη γενικά. Ήταν πολύ πιο έξυπνοι απ' το μέσο όρο, δεν ξέρω. Δεν ταίριαζαν με τους άλλους τους Νεάτερνταλ συμμαθητές και καθηγητές τους. Είχαν πολύ ευαίσθητες ψυχές, ποιητικές. Μ' ένα τέτοιο παιδί απ' την Καρδίτσα καθόμασταν στο διπλανό θρανίο. Ήταν πανέξυπνος και πολύ ευαίσθητος άνθρωπος και δεν κόλλαγε με κανέναν.
Δεν είχε παρέα αυτό το παιδί;
Το να είσαι σε μια παρέα, δε σημαίνει ότι επικοινωνείς με όλους.
Έστω με δυο-τρεις…
Μπορεί να αισθανόταν αλλιώς μέσα του. Οι μαθητές θέλουν να ανήκουν σε αγέλες και δεν καταλαβαίνουν ούτε ανέχονται ξεχωριστά παιδιά σαν τον Κθούλου. 
Πιστεύεις ότι κάθε σχολείο έχει έναν μικρό Κθούλου; 
Έναν σίγουρα. Για να μην σου πω πολλούς.

► Οι ιστορίες του μικρού Κθούλου κυκλοφορούν σε μια σειρά τριών βιβλίων από τις εκδόσεις Ο2Η BOOKS.

+
ΕΞΤΡΑ
ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΟ
ΥΛΙΚΟ