ΕΡΕΥΝΑ 

Τι άλλαξε στη ζωή
μου λόγω της κρίσης

 

Αυτή την ερώτηση κάναμε σε παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα. Και τα περισσότερα μάς απάντησαν ότι έχουν αλλάξει πολλά. Παίρνουν λιγότερο χαρτζιλίκι, βγαίνουν λιγότερες βόλτες και μαζεύουν αποδείξεις. Πολλές αποδείξεις...

 

Τα περιττά έξοδα κομμένα. Έξω τρώω σπάνια. Συχνά μαζευόμαστε στο σπίτι κάποιου και ανακαλύψαμε πως περνάμε πολύ καλύτερα. Γενικά μπορώ να πω ότι περνάμε μια χαρά και χωρίς λεφτά...  :)
Μυρσίνη, μαθήτρια, 15 χρονών


Αυτό το θέμα με τις αποδείξεις μού έχει γίνει έμμονη ιδέα. Έχω φτάσει σε σημείο να κοιτάω σε τραπεζάκια, πάγκους, μπαρ κλπ για αποδείξεις οι οποίες έχουν παραπέσει. Και, φυσικά, το ίδιο κάνει και η παρέα μου. Σκοτωνόμαστε κάθε φορά για το ποιος θα πάρει μια «καλή» απόδειξη!
Ostija, μαθήτρια, 17 χρονών


Πάει το κέρασμα της κοπέλας! Τώρα  πληρώνει ο καθένας τα δικά του. 
MpantiBoy, μαθητής, 17χρονών


Για μένα τα λεφτά δεν άξιζαν ποτέ. Είναι μόνο χαρτιά και κέρματα. Με ένοιαζε μόνο να βγαίνω και να περνάω καλά με την παρέα μου. Την έβγαζα και με 15 ευρώ τη βδομάδα. Σιγά-σιγά, όμως, η μαμά μου τα ελάττωνε ακόμα κι αυτά. Κι εγώ άρχισα να δανείζομαι. Στην μάνα μου δεν είπα τίποτα, ήξερα ότι είχε μειωθεί ο μισθός της. Ποτέ μου δεν ήθελα να χρωστάω σε φίλους και έφτασα να χρωστάω ακόμα και σε φίλους φίλων... Τώρα όλο τα λεφτά σκέφτομαι.
Κλειώ, μαθήτρια, 15 χρονών


Να παραγγείλουμε πίτσα; Πάνε αυτά! Φτιάχνουμε μόνοι μας εκείνη τη ζύμη με τοn χαρούμενο ζυμαρούλη... Επίσης παλιά νοικιάζαμε και DVD να βλέπουμε, αλλά τώρα περιμένουμε να τα βγάλουν οι εφημερίδες. 
Ms Moriarty, μαθήτρια, 15 χρονών 

Τώρα πια είναι σίγουρο. Αυτή η γαμημένη θέση στην ανεργία δεν πρόκειται να μου ξεφύγει με τίποτα! :P
Νina, μαθήτρια, 17 χρονών

 

Η μόνη κρίση που έχω καταλάβει
είναι αυτή της μάνας μου...

Τάσος, φοιτητής, 18 χρονών


 

Τα πρωινά του Σαββάτου που συνήθως πήγαινα για ψώνια, μένω σπίτι. Ανακάλυψα στο ίντερνετ κάποια second-hand μαγαζιά στο κέντρο που όχι μόνο ήταν εξευτελιστικά χαμηλές οι τιμές τους, αλλά βρήκα ρούχα καλύτερα κι από καινούρια!
Ναυσικά, μαθήτρια, 18 χρονών


Δε θέλω να το παίξω «καημένο» αλλά είναι ζόρικα τα πράγματα! Περιορισμός στα ρούχα, στις βόλτες... και γενικά στο έξω! Αλλά τα φροντιστήρια... φροντιστήρια! Εμ....τι τώρα;... Να διακόψουν (οι γονείς) την πρόοδο των παιδιών τους;;; Εμάς δε μας ρωτάει κανένας τι θέλουμε να κόψουμε!
Νίκη, μαθήτρια, 16 χρονών 


Τα Χριστούγεννα ο Άι-μπαμπάς μού έφερε κάτι παπούτσια αντί για PS. :( Grrrrrr!
Βασίλης, μαθητής, 13 χρονών


Έπρεπε να βλέπατε τη φάτσα μου όταν ανακάλυψα ότι μία κρέμα σώματος κάνει 18 ευρώ! :-o (και το κλάμα που ακολούθησε βέβαια για τα ωραία μου λεφτά που ακόμα θυμάμαι με αγάπη:-P).
Ιωάννα, μαθήτρια,17 χρονών

Είναι κάποια μικροπράγματα που μου υπενθυμίζουν την οικονομική κρίση. Όπως το βλέμμα της μαμάς όταν της ζητάω να μου δώσει λεφτά. Ή η ανησυχία που αισθάνομαι όταν αργά το βράδυ συζητάει με τον μπαμπά για λογαριασμούς, το δάνειο και του λέει «σήμερα απέλυσαν 7 από τη δουλειά και την επόμενη εβδομάδα θα απολύσουν άλλους 10». 
Εκεί όμως που το αντιλήφθηκα πραγματικά (ίσως γιατί εκεί με ένοιαξε πιο πολύ) ήταν όταν της είπα ότι ήθελα πάρα πολύ να πάω σε δύο συναυλίες. Η απάντησή της, «πρέπει να διαλέξεις μία από τις δύο», ήταν τόσο απόλυτη που έπνιξα μέσα μου το ναζιάρικο «έλα ρε μαμάααα» και αποφάσισα από εδώ και στο εξής να κάνω τον δικό μου έλεγχο στα έξοδά μου. 
Μαριάνθη, μαθήτρια, 16


Χτυπάνε τα τηλέφωνα στο σπίτι από τράπεζες...
Νίκος, μαθητής, 16 χρονών


Καταρχάς αναγκάστηκα να αλλάξω τσιγάρα, πήρα καπνό για να σώζω λεφτά. Και δεν έμαθα ακόμα να στρίβω, άρα αναγκάζομαι να καπνίζω μούφες τσιγάρα. Πηγαίνω σπάνια για καφέ και παίρνω εσπρέσο, επειδή είναι ο πιο φτηνός. Έχε γεια καπουτσίνε διπλέ με πεντάευρο! Μόλις τελειώσουν και τα ενδοσχολικά (δίνω Πανελλήνιες φέτος), θα ψάξω για δουλειά, οτιδήποτε και οπουδήποτε, γιατί κάπως πρέπει να πάω διακοπές. 
Η μάνα μου κάθε μέρα μού λέει ότι σε 5-6 μήνες θα φύγουμε για το χωριό με κότες και ντομάτες γιατί αλλιώς δεν θα επιβιώσουμε. 
Η φιλόλογος μου είπε ότι θα ζητήσει μετάθεση για το εξωτερικό μπας και τα βγάλει πέρα. 
Κι εγώ δεν ξέρω τι να σκεφτώ. Έχω φρικάρει.
Cho2499, μαθήτρια, 18 χρονών

 

Μπορεί πια να βγαίνω μόνο Παρασκευή-Σάββατο, αλλά και πάλι βλέπω τη μάνα μου να ζορίζεται καθώς απλώνω το χέρι...Τι να κάνω λοιπόν; Ένιωθα και ντροπή να ζητάω χρήματα για πάρτη μου και να πουλάω μούρη στις γκόμενες κάνοντας κουμάντο με λεφτά που δεν είναι δικά μου... Έτσι έπιασα δουλειά από 14 χρονών!! Δούλεψα αρκετούς μήνες ως σερβιτόρος. Αλλά βλέπετε η κρίση δεν κάνει διακρίσεις, οπότε έκλεισε το μαγαζί που δούλευα. Έπιασα κι άλλες δουλειές, μέχρι και dj έγινα (ναι, ντρέπομαι που το λέω, απαρνήθηκα τους Κillswitch Εngage για να παίζω Ina και Lady Gaga!!). Αλλά δυστυχώς έφευγα από παντού, είτε από κλείσιμο είτε από έλλειψη ρευστού (ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ!). Το αστείο είναι ότι έχω τσακωθεί με τους δικούς μου για χρήματα... Νομίζετε για πολλά; Για το αστρονομικό ποσό των 10 ΕΥΡΩ όταν το ζητάω να βγω ένα Σαββατόβραδο! 
Ηθικό δίδαγμα; Τα λεφτά χαλάνε τις ανθρώπινες σχέσεις. Δεν αξίζουνε τα γαμημένα, ένα κομμάτι κωλόχαρτο είναι, που δυστυχώς μας ρυθμίζει τη ζωή... Αυτά από μένα. 
Ctathic Carbonarac, μαθητής, 14 χρονών  


Τέρμα τα σουβλάκια και ο ναργιλές :P
Aλέξης, μαθητής, 16 χρονών

 

Η μαμά μου την επόμενη
εβδομάδα χάνει τη δουλειά της

Νίκη, μαθήτρια, 16 χρονών

 

Καταρχάς έχω κόψει το φαγητό στο σχολείο. Και στις εξόδους μπυρίτσα και ξηροκαρπία στο λιμάνι!
Νάνσυ, μαθήτρια, 16 χρονών 

Δεν γίνεται να είμαι φοιτήτρια στην πόλη μου, να ζω στο σπίτι μου και παρόλα αυτά να δυσκολεύομαι να τα βγάλω πέρα. 
Από τους γονείς μου χαρτζιλίκι δεν έχει πέσει καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες. Και αυτό που είχα κόπηκε πλέον στα δύο! Εντάξει, θα μου πείτε, κοριτσάκι μου παλουκώσου σπιτάκι σου για μία μέρα και μην κάνεις το Steps (φοιτητομπαράκι) δεύτερο σπίτι. Μην αγοράσεις το 32ο μπλουζάκι από το Zάρα και όταν έχεις κενό πριν το εργαστήριο, μην αγοράσεις κάτι από το κυλικείο - τράβα σπίτι και φάε. 
Και όντως τα έκανα όλα αυτά για πολλούς λόγους: 1ον για να το παίξω καλή κόρη μπας και χαρτζιλικωθώ.  2ον για να μη με πρήζει η μάνα μου. 3ον επειδή είχα αρχίσει να έχω προβλήματα με τη συνείδησή μου. Γιατί λέω: Κάτσε ρε φίλε, αν εγώ (που με ντύνουν και με ταΐζουν οι γονείς μου) έχω πρόβλημα, ο Κωστάκης που ήρθε εδώ για να σπουδάσει από Ρόδο, πώς στο διάολο τα βγάζει πέρα; Ε, λοιπόν το σκέφτηκα και κατάλαβα ότι τον Κωστάκη τον βλέπαμε πια μόνο στη σχολή και κυρίως στα εργαστήρια που είναι υποχρεωτικά. Έξω δεν τον έχει δει ανθρώπου μάτι! 
Μαρίτα, φοιτήτρια, 19 χρονών


Μαλακίες! Τα λένε για να τρομάζουν τον κόσμο!!! Φυσικά και υπάρχει διαφορά, αλλά είναι τόσο αμελητέα που δεν την καταλαβαίνεις. Μην τους πιστεύετε. Αυτοί είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες. Τα παρουσιάζουν όλα τόσο μαύρα έτσι ώστε να έχουν άλλοθι για να ξανακλέψουν.
Γιώργος, μαθητής, 17 χρονών


Η μητέρα μου δουλεύει πια μέχρι τις 9-10 η ώρα και δεν προλαβαίνω να τη βλέπω.
Κώστας, μαθητής, 13 χρονών

Ζητάω απ' τους γονείς μου λιγότερα λεφτά και
με περισσότερες τύψεις.

 

Δανάη, φοιτήτρια, 18 χρονών


Αυτό που εγώ έχω να πω είναι πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει μόνο τη μάνα μου! Βλέπει συνεχώς ειδήσεις και όταν την ρωτάω: «Μάνα, εμάς μας επηρέασε η οικονομική κρίση;», μου λέει «Μα και βέβαια! Δεν έχουμε την ίδια άνεση με παλιά!». Όταν, όμως, ζητάω από τον πατέρα μου λεφτά, αυτός μου δίνει άνετα. Αλλά αμέσως πετάγεται η μάνα μου: «ΓΙΑΝΝΗ, ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ;;; ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ..!» 
the alienson


Οι γονείς μου προτιμούν να στερηθούν οι ίδιοι παρά εγώ. Θέλουν, λένε, τα πράγματα να είναι όπως πριν (ενώ δεν είναι). Αλλά τους βλέπω να αγωνιούν για το πώς θα εξασφαλίσουν την πληρωμή των φροντιστηρίων και τις βασικές μου ανάγκες. 
Ηρακλής, μαθητής, 17 χρονών  


Εγώ δεν είχα νιώσει τη διαβόητη οικονομική κρίση, ώσπου μια μέρα περνώντας από το περίπτερο της γειτονιάς μου, υπέπεσα στον πειρασμό να αγοράσω το DVD της Τζούλιας. Όταν είδα την τιμή τα πάντα γύρω μου μαύρισαν και το στομάχι μου έσφιξε... Λυπημένος γυρνάω σπίτι, μπαίνω στη γνωστή πειρατική ιστοσελίδα και ΝΑΙ ΚΥΡΙΟΙ, το κατέβασα!! Παρανόμησα για τα μάτια (και όχι μόνο) της Τζούλιας! ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ!!!! 
Νότης, φοιτητής, 19 χρονών

 

Έχω αρχίσει να νιώθω λίγο άδικα! Είχα κάνει τόσα όνειρα για τις σπουδές μου και τώρα... Στις εξετάσεις για το Erasmus πέρασα πρώτος και οι γονείς μου μού κάνουν παράπονα για το αν πρέπει η όχι να φύγω έξω... Το εκνευριστικό είναι ότι κάποιοι πανηλίθιοι ζουν ακόμα στην κοσμάρα τους! ΜΑΡΙΑ ΞΥΠΝΑ! ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΣΑΝΤΑ YSL ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!
G.V., φοιτητής, 18 χρονών


Το χαρτζιλίκι για το κυλικείο ελαττώθηκε. Πίσω στο παλιό σπιτικό τοστάκι. Αλλά το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι η μάνα μου όλη την ώρα με πρήζει για τη χρήση του υπολογιστή. Την απασχολεί μονίμως μην τυχόν αυξηθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ...
Πάνος, μαθητής ,17 χρονών


Η δική μου οικογένεια βρισκόταν από πάντα σε οικονομική κρίση, οπότε τώρα δεν είναι χειρότερα. Μάλλον δεν πάει και πολύ παρά πέρα... 
Εύα, μαθήτρια, 15 χρονών 


Άσε ρε φίλε, τι να σου πω, έχω γίνει ρεζίλι. Μαζεύω από παντού αποδείξεις γιατί πρέπει να μαζέψουμε ενα σωρό. Όλοι στην παρέα γελάνε. Άσε σου λέω... 
«Μαϊμουδάκι», μαθητής, 15 χρονών 


Έπιασα δουλειά σε μια ό,τι να 'ναι καφετέρια τύπου ΚΑΠΗ, δεν τρώω πια έξω, οι δικοί μου γκρινιάζουν διαρκώς, μάλωσα για χρήματα, σταμάτησα τα μαθήματα γερμανικών... Το χειρότερο είναι ότι σταμάτησα και τα μαθήματα κιθάρας που ήταν η μόνη μου ελπίδα για το μέλλον, καθώς μας βλέπω στο πεζοδρόμια να παίζουμε Σιδηρόπουλο και να μαζεύουμε «tips» cent per cent.
Χριστίνα, μαθήτρια, 16 χρονών


Τελευταία οι γονείς μου μού ξεκαθαρίσανε ότι αν δεν τελειώσω τη σχολή σε 4 χρόνια, μετά δεν πληρώνουν τίποτα.
M.G. , φοιτήτρια, 19 χρονών 


Πάλι καλά που έχουμε την οικονομική κρίση και δε θα μπορούμε το καλοκαίρι να πάμε στην Πολωνία να δούμε το σκατόσογο! Και πάλι καλά που έχω λεφτά από το χαρτζιλίκι μου στην άκρη και το καλοκαίρι θα πάω με την κολλητή μου διακοπές. Μεθώνη σου 'ρχόμαστε!! 
Λεμονιά, μαθήτρια, 17 χρόνων

Αυτό που άλλαξε είναι ότι έμαθα τι παίζει με την οικονομία που είχα μαύρα μεσάνυχτα. Πίστευα το κλασικό ελληνικό «δεν τρέχει τίποτα, πολιτικά παιχνίδια, μια χαρά είμαστε, όλα κομπλέ». Μέχρι που μου λέει ο φάδερ: «Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε κλαμπ, πρέπει να τρως στη λέσχη που είναι δωρεάν και γενικά να κόψεις, γιατί έπεσε ψαλίδι σε μισθό. Δεν μπορείς να σκορπάς λεφτά κάθε μέρα όταν άλλοι στην οικοδομή για 8-10 ώρες παίρνουν 20 γιούρα». 
Ορέστης, φοιτητής, 19 χρονών


Εμένα η μητέρα μου δουλεύει στο Δημόσιο και είναι 51 ετών. Για την ακρίβεια είναι νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Παίδων, όπου υπάρχουν απίστευτες ελλείψεις σε προσωπικό (τη δουλειά 7 ατόμων την κάνει μόνο ένας ή δύο σε κάποιες βάρδιες). Εν ολίγοις πεθαίνει στη δουλειά και στην ορθοστασία και το ξέρω γιατί τη βλέπω πώς έρχεται σπίτι. Εγώ ούτως ή άλλως δούλευα (σερβιτόρα) και η μητέρα μου έψαχνε και για δεύτερη δουλειά γιατί τα τελευταία χρόνια με την ακρίβεια πιέζεται αρκετά. Μια μέρα έρχεται και μας λέει: «Παιδιά δε βγαίνω και από του χρόνου δε θα μπορώ να πληρώσω το φροντιστήριο για τον αδελφό σας. Αυτό θα είναι άδικο όμως, γιατί εσείς οι μεγαλύτερες αδελφές του πήγατε, οπότε αποφάσισα να φύγω για Αγγλία να δουλέψω».  Αυτό τον καιρό ετοιμάζεται. Θα δούμε τι θα γίνει...
Ειρήνη, φοιτήτρια, 19 χρονών

 

Το χαρτζιλίκι για το κυλικείο ελαττώθηκε. Πίσω το παλιό 
σπιτικό τοστάκι.

Πάνος, μαθητής, 17 χρονών

 

 Πιο παλιά σε πορτοφόλια – κουμπαράδες – κλειδωμένα ντουλάπια κτλ είχα πάντα κάποια χρήματα. Τώρα δεν ξέρω πού πήγαν. Τα έφαγα όλα;; 
Βασιλίνα, μαθήτρια, 16 χρονών 


Το μόνο που μου λένε φέτος είναι: «Διάβασε να περάσεις Αθήνα, δεν έχουμε χρήματα για επαρχία».
Νίκος, μαθητής, 17 χρονών 

Εγώ έπιασα δουλειά γιατί γουστάρω, όχι λόγω κρίσης. Γενικά είμαι σχεδόν το ίδιο και πιστεύω πως σχεδόν όλοι (εκτός από τα κατώτερα στρώματα) δεν έχουν βιώσει κρίση. Απλά έχουν υιοθετήσει τη σκέψη ότι βρίσκονται σε αυτήν. Η κρίση είναι η μαρκίζα που μας προβάλλουν οι κυβερνήσεις και τα μεγάλα κεφάλια για να μας δικαιολογούν χωρίς πολλά-πολλά τις μίζες, τα φακελώματα και τα λεφτά που μας έχουν ξεζουμίσει τόσα χρόνια. Είναι μια πρόφαση για να φοβίσουν τον κόσμο και να κλειστεί σπίτι του. RESISTENCIA!
Γιώργος, φοιτητής, 19 χρονών

 

Έχε γειά καπουτσίνε
διπλέ με πεντάευρο!

Cho2499, μαθήτρια. 18 χρονών

 

 

Παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στην γκρίνια του πατέρα, αλλά ευτυχώς και στο έξτρα χαρτζιλίκι από τη συνονόματη γιαγιά. Γενικά σκέφτομαι να πιάσω δουλίτσα και προσπαθώ να αποταμιεύω λεφτά γιατί το καλοκαίρι αυτό θα είναι μεγάλο (τελειώνω τη Γ’ Λυκείου, γειααααααααα). Επίσης οι διακοπές μου για φέτος θα είναι μόνο οι 4 μέρες Αθήνα (SCHOOLWAVE) και αντί για κάποιο «in» νησί θα τη βγάλω με tour στη Χαλκιδική στο εξοχικό της κολλητής μου και σε κάνα camping. 
Και το πιο σημαντικό: Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΓΙΝΕ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ!!!! Μέχρι τώρα ξεχνούσε φώτα ανοιχτά, άφηνε τη βρύση να στάζει και τα πολύμπριζα ανοιχτά. Πλέον κάνει έλεγχο στο σπίτι για να δει ποια φώτα και πολύμπριζα είναι αναμμένα. Για να μην αναφερθώ στο πολικό ψύχος που επικρατούσε το Πάσχα. Κάναμε οικονομία στο πετρέλαιο και αναγκαζόμουν να κυκλοφορώ σαν κρεμμύδι μέσα στο σπίτι. Επίσης έφτιαξε την βρύση για την οποία τον έπρηζα κι εγώ δεν ξέρω πόσο καιρό. Πλέον μπορώ να πω ότι εν όψει οικονομικής κρίσης το σπίτι μας έχει γίνει φιλικό προς το περιβάλλον!!!
Μαρία, μαθήτρια, 18 χρονών 


Πλέον σε οποιοδήποτε καυγά με τους γονείς μου (δημόσιοι υπάλληλοι), έχουνε το οικονομικό θέμα ως ατράνταχτο επιχείρημα («Δε θα πληρώνω σαν μαλ**** για να κάθεσαι και να μην περνάς μαθήματα!»).
JOHNAKAS, φοιτητής, 17 χρονών  

Εμένα η κρίση δεν με επηρέασε καθόλου!
Τζούλια, σταρ, 22 χρονών

 

Όλη η οικογένεια μου είναι σκατά λόγω οικονομικής κρίσης! Αδελφές: Απελπισμένες πτυχιούχες, και άνεργες. Μπαμπάς: Απελπισμένος σκέτο και άνεργος. Μαμά: Από στιγμή σε στιγμή άνεργη!
Της πουτάνας! Και εγώ που επιτέλους βρήκα κάτι να μ’ αρέσει πολύ στη ζωή μου (την κιθάρα) δεν έχω την ευκαιρία να πηγαίνω πλέον στο ωδείο γιατί «no money no funny» που λένε...! Έχω ξενερώσει.
Απ’ την άλλη, όλα αυτά που λέω είναι μαλακίες. Απορώ με τον εαυτό μου... Εδώ άνθρωποι αυτοκτονούν, δεν έχουν να φάνε, χάνουν τα σπίτια τους κι εγώ παραπονιέμαι γιατί δεν κάνω μαθήματα κιθάρας...! 
Εμμανουέλα, μαθήτρια, 16 χρονών


H κρίση χτύπησε και το συγκρότημά μου... Χάσαμε το φετινό Schoolwave... Παίρναμε όλοι λιγότερο χαρτζιλίκι και έτσι καταλήξαμε να μην έχουμε λεφτά να ηχογραφήσουμε ένα demo για να το στείλουμε συμμετοχή...
Πέτρος, μαθητής,17 χρονών


Τελευταία κάποιοι φίλοι δεν μπορούν να έρθουν σινεμά. Αλλά πάντα βάζουμε οι άλλοι χρήματα και έρχονται όλοι στο τέλος.
Condagi, 16 χρονών
 

Κρίση και αηδίες.
Τρομοκρατία των media.

Flip, μαθήτρια, 18 χρονών

 

Θα πιάσω δουλειά το καλοκαίρι για να τα βγάλω πέρα με τα λεφτά που χρωστάω σε φροντιστήρια. Το συνολικό ποσό για τα φροντιστήρια μιας χρονιάς είναι κοντά στα 5 χιλιάρικα. Έλεος. Και μετά κάνουμε και χαρούλες που έχουμε δωρεάν παιδεία…
Κώστας, μαθητής, 18 χρονών


 Ο πατέρας μου δε βρίσκει δουλειά εδώ και δύο χρόνια. Τον απολύουν συνέχεια! Ευτυχώς που η μάνα μου δουλεύει και συντηρεί την οικογένειά μου. Τώρα ειδικά που μας κόψανε και το επίδομα ανεργίας δεν έχει χαρτζιλίκι πια για μένα και την αδερφή μου. Ούτε κάρτα για το κινητό... Βέβαια τους καταλαβαίνω και γι’ αυτό δεν τους ζητάω και τίποτα.
Ελένη, μαθήτρια, 16 χρονών 


Μας έχει επηρεάσει η κρίση αλλά εγώ ποτέ μου δε ζήταγα λεφτά, μονάχα 1 ευρώ για το σχολείο. Και έτσι δε με έχει επηρεάσει.
Γιώργος, μαθητής, 13 χρονών

Κρίση και αηδίες. Τρομοκρατία των media. Αυτό έχω να πω εγώ! Εντάξει, ζοριζόμαστε λιγουλάκι τον τελευταίο χρόνο, αλλά εντάξει μην το χέσουμε κιόλας. Ούτε εξόδους μου κόψανε, ούτε διακοπές, ούτε μαρίμπα (μουσικό όργανο) . Το μόνο που με ζόρισε είναι που διώξαμε την κυρία που καθάριζε το σπίτι ρε γαμώτο. Αυτό πόνεσε! Πολύ! Αλλά παλεύεται η κατάσταση. 
Το θέμα είναι σε γενικότερο πλαίσιο. Εμείς η μέση τάξη θα τη βγάλουμε για λίγο ακόμα. Ο κοσμάκης ο φτωχός τι θα κάνει, οεο;;;;  
Flip, μαθήτρια, 18 χρονών 


1ον δεν πήρα Playstation 3
2ον δεν πήρα Xbox 360
3ον δεν πήρα MP4
4ον δεν πήρα προπληρωμένη κάρτα για το Ebay
5ον δεν πήρα την μπάλα του Ronaldinho.
Βαγγέλης, μαθητής, 13 χρονών 


Η αλήθεια είναι πως η κρίση έχει πιάσει μόνο εμένα και όχι τον μικρό μου αδερφό. Όποτε χρειάζομαι εγώ λεφτά, οι γονείς μου ή δε μου δίνουν καθόλου ή μου δίνουν λίγα και αυτά με γκρίνια. Όταν όμως ζητάει ο μικρός, δεν υπάρχει περίπτωση να μην του δώσουν - και αυτό είναι που με εκνευρίζει περισσότερο. Ή έχουμε λεφτά ή δεν έχουμε! Τι αναξιοκρατία είναι αυτή;
Psycho, μαθήτρια, 17 χρονών 


Σταμάτησα μερικές ασχολίες μου (το μπαλέτο και τα γαλλικά). Αλλά δε με νοιάζει, έτσι κι αλλιώς δε μ’ άρεσαν.
Εύη, μαθήτρια, 13 χρονών


Είναι καταθλιπτικό να βλέπεις τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης πάνω σου. Σε οικογενειακό επίπεδο το μόνιμο θέμα συζήτησης είναι αυτό. Τσακωμοί, αγωνία, φωνές… Δεν μπορούμε να συζητήσουμε άλλο τίποτα παρά το πότε θα πάρει ο μπαμπάς σύνταξη για να βγάλουν περισσότερα λεφτά, ποια ακίνητα πρέπει να πουλήσουμε… Aυτό που με ενόχλησε περισσότερο είναι ότι θέλουν να μου επιβάλλουν το μέλλον μου, δηλαδη τι πρέπει να σπουδάσω για να βγάζω πολλά λεφτά, άσχετα αν μου αρέσει ή όχι. 
Μαρία, μαθήτρια, 16 χρονών


Πριν την κρίση είχα πάντα στην άκρη καμιά 50αριά ευρώ τουλάχιστον. Τώρα αν ανοίξεις το πορτοφόλι μου, ζήτημα αν θα βρεις κάνα πεντάευρο.
Ηλίας, μαθητής, 17 χρονών

 

Από εκεί που μου έδιναν 10 ευρώ να βγω σαν άνθρωπος, τώρα μου δίνουν 5 και δεν μπορώ να κάνω τις οικονομίες μου! Για να καταλάβετε μάζευα τρεις μήνες λεφτά για να πάρω το εισιτήριο για τους U2! 
Kαι δε φτάνει αυτό, έχω και τη μάνα μου κάθε πρωί να βάζει τέρμα τον Αυτιά να ακούσει πρώτα τον καιρό και μετά για την οικονομική κρίση και κάθε τόσο να μονολογεί: «Πόσο πήγαν τα αγγούρια, πόσο πήγαν οι ντομάτες, πόσο ήρθε το ρεύμα, πόσο το νερό, και ΓΙΑΤΙ  πήγε το γάλα 1,5 ευρώ»! 
Ρένα, μαθήτρια, 18 χρονών  

Όταν είδα την τιμή
του DVD της Τζούλιας
τα πάντα γύρω μου μαύρισαν


Νότης, φοιτητής, 19 χρονών

 

Πηγαίνω στην πρόσθετη του σχολείου αντί για φροντιστήριο. 
Αντρέας, μαθητής, 19 χρονών


Τώρα τα 20 ευρώ χαρτζιλίκι έγιναν με το ζόρι 10... Με 10 ευρώ ούτε από την εξώπορτα δεν βγαίνω! Τόσο κάνει μόνο το εισιτήριο για το σινεμά!! Άσε που ούτε καν το συζητάνε να δουλέψω... «Είσαι μικρή, έχεις τα μαθήματά σου». Επειδή θέλω να πιάσω δουλειά δε σημαίνει ότι θα σταματήσω να είμαι η μαθήτρια που είμαι!!! 
Πλέον η μόνη διασκέδαση και έξοδος που κάνω με τους φίλους μου είναι μέχρι το φροντιστήριο που τη βγάζουμε με τρία πατατάκια 6- 7 άτομα!!! Τραγικό...
Ειρήνη, μαθήτρια, 15 χρονών


Έχω γίνει τζαμπατζής. Πήγα για παράδειγμα 4ημερη εκδρομή με το σχολείο και παίζει να ξόδεψα το πολύ 10 ευρώ! 
Όλγα, μαθήτρια, 16 χρονών


Με το που τελείωσα το λύκειο αναγκάστηκα να ψαξω δουλειά. Τηλεφωνήτρια, διανομή φυλλαδίων κ.λ.π.... Το σπίτι μου είχε ανάγκη από λεφτά. Λεφτά, λεφτά... Έκανα δύο δουλειές, δούλευα 14ωρο ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ κάθε μέρα για να παίρνω 800 ευρώ. Χωρίς άδειες, ούτε ρεπό. Κατέρρευσα, ένα μήνα νοσοκομείο. Τολμάνε κάποιοι να μας λένε «γενιά των 700 ευρώ». Έχουν διανοηθεί αυτοί που μας κατηγοριοποιούνε ότι ούτε καν 700 δεν παίρνουμε; 
Άννα Μαρία, 19 χρονών