ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

 Σκέψεις και περιστατικά που μας έστειλαν παιδιά μέσα και έξω από τα κάγκελα... 

 

 

Ζούμε σαν χίπις! Όλο το σχολείο έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο σπίτι με πολλά δωμάτια, πολλές τουαλέτες, sleeping bag, κουβέρτες πάνω στα θρανία και πολύ φαγητό... Έχουμε σκάσει! Άλλες φορές φέρνουμε φαΐ απ' το σπίτι μας και άλλες φορές παραγγέλνουμε. Το παιδί απ' το delivery μας έλεγε ότι τόση δουλειά έχει να πέσει από το Μουντιάλ!

Δημήτρης, Πατήσια


 


Mayday! Mayday! Χρειαζόμαστε βοήθεια... Έχουν έρθει έξω απ' το σχολείο μας δέκα μάγκες απ' την Ασφάλεια και κόβουν τις αλυσίδες! Mayday! Mayday! Τώρα βλέπω κι έναν άντρα ανεβασμένο στα κάγκελα! Όχι, δεν είναι ο Superman... Είναι ο διευθυντής μας!

Marie, Κόρινθος



Σνιφ! Αύριο τελειώνει η κατάληψη. Πάει το σχοινάκι που παίζαμε στην αυλή! Πάει και το «November Rain» που τραγουδούσαμε τα βράδια! Μένει τουλάχιστον ο Γ. που μου έδωσε τη ζακέτα του όταν κατάλαβε πως είχα παγώσει... (κι έμεινε το γλυκό μου μ' ένα κοντομάνικο 5 η ώρα το πρωί). Αχ κατάληψη, κατάληψη... Δε θα σε ξεχάσω ποτέ.

Vedi vedouza, Σαλόνικα



Σας γράφω μέσα από την κατάληψη. Είμαι πολύ απογοητευμένος. Συμμετοχή μηδέν. Εδώ και δύο εβδομάδες είμαστε μέσα τα ίδια 10-15 άτομα. Κι όμως! 170 παιδιά ψήφισαν υπέρ! Ξέρετε γιατί; Για να έχουν χρόνο να κοιμούνται και να διαβάζουν για το φροντιστήριο! Ξεφτίλα! Τα λυπάμαι αυτά τα παιδιά. Τους εύχομαι όνειρα γλυκά.

Αντρέας, Ν. Ψυχικό


Στην κατάληψη έμαθα να σφουγγαρίζω.

Βαγγέλης, Πειραιάς

Την πρώτη μέρα της κατάληψης, ο διευθυντής του σχολείου -μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες- επιστράτευσε τον πιο απίστευτο τρόπο για να μας βγάλει: κλείδωσε τη γραμματέα του σχολείου στην βιβλιοθήκη! Γιατί; Γιατί η βιβλιοθήκη έχει μια πόρτα προς τον δρόμο, της οποίας τα κλειδιά έχει μόνο αυτός, αλλά και μια δεύτερη πόρτα προς το σχολείο, της οποίας τα κλειδιά είχαμε εμείς. Έτσι αυτός κλείδωσε τη δικιά του πόρτα και η γυναίκα παρακαλούσε να της ανοίξουμε τη δικιά μας και μετά να την αφήσουμε να βγει από την κεντρική πόρτα που είχαμε βάλει εκατό λουκέτα. Ο διευθυντής νόμιζε ότι θα το χάβαμε και είχε έρθει στην κεντρική πόρτα έτοιμος να μπουκάρει. «Άδικα κουράζεστε» του είπαμε. «Αν δεν της ανοίξετε τη δικιά σας πόρτα, θα πεθάνει από ασιτία!». ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ!

Στάθης, Χαλκίδα


 

Γαμώ την γκαντεμιά μου. Γιατί να πηγαίνω σε ιδιωτικό; Θέλω κι εγώ κατάληψη! Ευτυχώς που έχω κάτι φιλαράκια στο Λύκειο της γειτονιάς μου και χώνομαι κι εγώ κανά βράδυ... ΚΑΙ A! ΚΑΙ OY! ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΝΤΟΥ! (και στα ιδιωτικά!)

Βασίλης, Περιστέρι


 

Όχι ρε πούστη, έχω αργήσει! Και σήμερα είναι η μέρα της ψηφοφορίας: θα συνεχιστεί η κατάληψη για τρίτη εβδομάδα ή θα τη διαλύσουμε; Πηδάω σαν τρελός στο λεωφορείο, παρακαλάω τον οδηγό να με αφήσει λίγο πριν τη στάση, τρέχω σαν τον Κεντέρη (ντοπαρισμένο!) και μπουκάρω στην τάξη που γίνεται η συνέλευση. Προλαβαίνω να ψηφίσω; 
Εκατό βλέμματα καρφώνονται πάνω μου. «Τι έγινε ρε παιδιά; Τι πάθατε;». «Η ψηφοφορία είναι 59-59. Είσαι ο τελευταίος που θα ψηφίσει...». 
Όχι, δεν πρόκειται να σας πω τι ψήφισα! Πάντως το επόμενο που θυμάμαι είναι το μισό σχολείο να ορμάει πάνω μου και να με αγκαλιάζει...

Απόλλωνας, Παλλήνη



Μια εβδομάδα πριν την κατάληψη του σχολείου μας ήρθαν μέλη της KNE και του ΣAΣA για να μας «συντονίσουν» και να μας «οργανώσουν». Μαζεύονταν πρωί-πρωί και μοιράζανε φυλλάδια. Τζάμπα κόπος! Όλοι σχεδόν τα πετούσαμε. Είχαμε συμφωνήσει να μην δηλώσουμε μέλη οποιασδήποτε οργάνωσης ούτε στην κατάληψη ούτε στις πορείες. Έτσι, η πολιορκία του σχολείου από τους επαγγελματίες επαναστάτες σταμάτησε σύντομα. Αδιαφορήσαμε και αυτοί έφυγαν. Θα μας ξαναθυμηθούν στην επόμενη επανάσταση...

Ερμής, Παλλήνη

 

Γεια σας. Σας στέλνουμε από ένα κωλοχώρι της Εύβοιας. Στην αρχή όταν ο λύκος (σ.σ. ο λυκειάρχης) άκουσε ότι μπορεί να κάνουμε κατάληψη ήρθε στην τάξη και μας είπε ότι «η επαρχία δεν κάνει τέτοια». Όταν τελικά είδε ότι η επαρχία κάνει τέτοια, μας είπε ότι έχει βγει εγκύκλιος και ότι «έστω και για μια μέρα κατάληψη οι εκδρομές κόβονται αυτομάτως». Νόμιζε ότι θα μας φοβίσει! Τι να τις κάνουμε τις εκδρομές με τόσο μαλακία σύστημα;

Αχόρταγος + Horny, Αυλίδα


 

 

Δυστυχώς το δικό μας Λύκειο συστεγάζεται με το Γυμνάσιο (το οποίο δεν έκανε κατάληψη) οπότε εμείς πού να κάναμε κατάληψη; Στο προαύλιο; Ευτυχώς που υπήρχαν και κάτι λυόμενα που κάνουμε μάθημα και καταλάβαμε αυτά! ΑΕΡΑAAA!

Εμμανουέλλα, Γλυφάδα


 

Πάω Α' Λυκείου και είμαι τελείως αντίθετη μ' όλα αυτά που γίνονται... Κλείνουν τα σχολεία και κάνουν καταλήψεις μόνο και μόνο για να πουν ότι κάνουν κατάληψη. Επαναστάτες χωρίς αιτία! Αν τους ρωτήσεις γιατί κάνουν κατάληψη, οι μισοί δεν ξέρουν και οι άλλοι μισοί έχουν ως απάντηση την πιπίλα της βάσης του δέκα και της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων. Ποια βάση του δέκα ρε; Είναι δυνατόν να κατέβει η βάση στο 5,5; (όπως πήρε τ' αυτί μου)... Αναλογίσου τις συνέπειες! Και από πότε η αύξηση του μισθού των εκπαιδευτικών αποτελεί αίτημα των μαθητών; Μας δουλεύετε; Αυτή τη στιγμή στα σχολεία επικρατεί δικτατορία κατόπιν πραξικοπήματος, καθώς πέντε τύποι πάνε και κλείνουν με λουκέτα τις πόρτες χωρίς να ρωτήσουν κανέναν... Είναι τόσο άδικο. 
Πάω σε ιδιωτικό σχολείο, τώρα πολλοί θα πουν «Ε βέβαια, όποιος είναι έξω απ' το χορό πολλά τραγούδια λέει», αλλά δεν είναι έτσι. Πήγαινα 8 χρόνια σε δημόσιο και ξέρω τι εστί δημόσιο! Άλλοι θα πουν «την ενοχλεί γιατί αυτή δεν μπορεί να κάνει αυτό που κάνουμε εμείς...». Όχι, το ιδιωτικό ήταν δική μου επιλογή και δεν το 'χω μετανιώσει. Η Γιαννάκου είναι απ' τις καλύτερες υπουργούς, μην τη χτυπάτε άλλο. Kρίμα είναι...

Ανυπόγραφο


 

Στην κατάληψη γνώρισα παιδιά που τα έβλεπα κάθε μέρα και δεν ήξερα ούτε καν τ' όνομά τους.

Γιάννης, Βύρωνας