ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ (PART SIX)
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Παρακαλούμε τους κύριους καθηγητές να μειώσουν λιγάκι τον αριθμό των παρανομιών εις βάρος των μαθητών γιατί μόνο για αυτό το τεύχος λάβαμε πάνω από 100 καταγγελίες και δεν έχουμε ούτε τον χρόνο, ούτε τον χώρο στο περιοδικό για να τις απαντήσουμε όλες.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Πηγαίνω σε ένα σχολείο που καποιοι καθηγητές δεν εξετάζουν προφορικά τα παιδιά με δυσλεξία στα διαγωνίσματα. Γίνεται;
Μαρία»
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Αν ένα παιδί έχει φέρει στο σχολείο ιατρική βεβαίωση για την δυσλεξία του και οι καθηγητές επιμένουν να τον εξετάζουν γραπτά, τότε εκτός από παράνομοι, είναι και άσχετοι και αναίσθητοι.
α) Παράνομοι γιατί παραβιάζουν εννέα νόμους, προεδρικά διατάγματα και εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας (δείτε τα στο site γιατί εδώ δε χωράνε).
β) Άσχετοι γιατί δυσλεξία σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να γράψει σωστά αυτά που έχει στο μυαλό του. Γι’ αυτό και ο καθηγητής δεν μπορεί να κρίνει αν έχει μάθει κάτι το παιδί ή όχι από το γραπτό του.
γ) Αναίσθητοι γιατί το παιδί που είναι δυσλεκτικό τις περισσότερες φορές δε θέλει να γράφει, όχι μόνο γιατί δε θα πάρει τον βαθμό που αξίζει, αλλά και γιατί ντρέπεται για την εικόνα του γραπτού του. (βλ. γράμμα «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ» σε αυτό το τεύχος).
«Άνοιξε τη τσάντα σου!
Έχω άδεια από τους γονείς σου!»
Έχω άδεια από τους γονείς σου!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Διάβασα στο “Ξεστραβώσου” για τις εκδρομές και τα δικαιώματα των καθηγητών που συνοδεύουν. Πέρσι πριν πάμε τριήμερη, μας μοίρασαν οι καθηγητές ένα χαρτί για να το υπογράψουν οι γονείς μας βάσει του οποίου έχουν λέει το δικαίωμα να ανοίξουν τσάντες και γενικά να ελέγχουν τις αποσκευές μας αν αυτές θεωρηθούν “ύποπτες”. Βάσει των όσων γράφετε αυτό απαγορεύεται! Ρωτάω τώρα εγώ... Αυτό το χαρτί τους ανοίγει παραθυράκι στο νόμο να το κάνουν; (Οφείλω να ομολογήσω πάντως πως τέτοια περιστατικά δεν είχαμε τελικά, αλλά έρχονται κι άλλες εκδρομές και καλό είναι να ξέρουμε τι παίζει).
Μαθητής Λυκείου, Παλαιό Ψυχικό»
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Η ιδιωτική σας ζωή προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το χαρτί αυτό δεν έχει καμία αξία γιατί οι γονείς σας δεν μπορούν να εξουσιοδοτήσουν κανέναν να παραβιάσει κάποιο από τα δικαιώματα που σας δίνει η σύμβαση αυτή. Δεν μπορούν δηλαδή ούτε να εξουσιοδοτήσουν καθηγητές για να σας ψάχνουν τα πράγματα, ούτε για να κρυφακούνε τις συζητήσεις σας, ούτε για να σας δίνουν ένα μπατσάκι πού και πού. Υπάρχουν μερικά δικαιώματα που τα έχετε επειδή είστε άνθρωποι και που κανένας (ούτε οι γονείς σας) μπορούν να σας τα στερήσουν.
«1 διήμερη + 1 μονοήμερη που σου χαρίσαμε = 1 τριήμερη»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Χαιρετώ! Σας στέλνω γιατί έχω μια απορία όσον αφορά τις αποβολές. Πάω σε ένα ιδιωτικό όπου έχει γίνει καραμέλα η αποβολή με αναστολή (με αναστολή είναι, απ' ό,τι μας έχει πει ο διευθυντής, όταν αντί να πάρεις μονοήμερη τώρα, σου τη χαρίζουν και με την επόμενη αφορμή παίρνεις διήμερη).
Και έτσι οι αποβολές με αναστολή πάνε σύννεφο: Όταν τσακώθηκαν δυο μαθητές και ο ένας τράβηξε μπούνια στην μάπα του άλλου, πήραν και οι δύο (!) μονοήμερη με αναστολή! Με έπιασαν με κινητό και πήρα μονοήμερη με αναστολή!! Εφτά παιδιά δε φέραμε το βιβλίο της Άλγεβρας μια μέρα (βασικά ποτέ δεν το φέρνουμε, αλλά εκείνη την μέρα του κάβλωσε του Μαθηματικού να μας τσεκάρει) και πήραμε και οι εφτά μονοήμερη με αναστολή!!! Έτσι εγώ έχω μαζέψει ως τώρα δυο μονοήμερες με αναστολή. Όχι ότι με χαλάει να έχω δύο μέρες παραπάνω στο τέλος της χρονιάς να την αράξω σπίτι μου, αλλά ήθελα να σας ρωτήσω: Είναι δυνατόν να επιβάλλεται η ίδια ποινή για ξύλο και η ίδια ποινή επειδή δεν έφερα το βιβλίο; Και πώς στο διάολο έχω δυο μονοήμερες με αναστολή; Τι μπορεί να έχει γράψει στο Ποινολόγιο ο διευθυντής;
Γιάννης, Κυψέλη»
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ!
1) Μην περιμένεις να έχει γράψει τίποτα στο Ποινολόγιο ο διευθυντής, γιατί ποινή «με αναστολή» δεν προβλέπεται στην εκπαιδευτική νομοθεσία. Οι αποβολές με αναστολή είναι στο μιλητό μόνο.
2) Δυστυχώς ναι, μπορούν οι καθηγητές να επιβάλλουν την ίδια ποινή για ένα βαρύ και για ένα ελαφρύ παράπτωμα. Αν και υποτίθεται ότι οι ποινές επιβάλλονται ανάλογα με το παράπτωμα (Π.Δ.104/79 Αρ.27, §1), οι μόνοι αρμόδιοι για να κρίνουν το ύψος της ποινής σε κάθε περίπτωση είναι οι ίδιοι.
3) Το ότι συχνά επιβάλλονται κουλές ποινές το ξέρει και το Υπουργείο Παιδείας («το ανορθόδοξο των κυρώσεων είναι φαινόμενο συνηθισμένο»). Για αυτό έχει δώσει οδηγία στους καθηγητές να προσέχουν γιατί αυτές οι ποινές έχουν ως αποτέλεσμα «τον κλονισμό της πίστεως των μαθητών στη δικαιοκρισία των καθηγητών». Αλλά εσύ δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Απλώς χαλάρωσε και απόλαυσε τον κλονισμό σου.
4) Η αποβολή ενός μαθητή επειδή δεν έφερε βιβλίο είναι παράνομη. Σας μεταφέρουμε αυτούσια την εξήγηση που μας έδωσε ένας έμπειρος διευθυντής: «Ο μαθητής που δεν έχει φέρει το βιβλίο του, δεν μπορεί να πάρει αποβολή, καθώς το να φέρει το βιβλίο του αφορά την επίδοσή του στο μάθημα (και θα φανεί στη βαθμολογία του). Δεν αφορά τη διαγωγή του. Μόνο αν παρενοχλείς το μάθημα, δικαιούται ο καθηγητής να σου επιβάλλει ποινή».
INFO: Στην Κύπρο, επιτρέπεται να δίνονται αποβολές με αναστολή όταν η αποβολή είναι μέχρι 5 μέρες (Κ.Δ.Π. 310/90). Αν πάρεις όμως 6ήμερη ή 7ήμερη ή 8ήμερη (ναι, έχουν και τέτοιες εκεί) τότε δεν έχει αναστολή. Έφυγες αμέσως.